Dodon s-a supărat! ”Revoluția” ambasadorilor, partea II – Diplomații din România, SUA, UE reacționează la atentatul PSRM-ȘOR asupra CCM

Preşedintele Consiliului European, mesaj pentru majoritatea PSRM-Şor: Acţiunile din Parlament împotriva Curţii Constituţionale reprezintă un atac clar asupra independenţei instituţiei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel a venit cu o reacţia la acţiunile majorităţii PSRM-Şor din Parlament privind atentatul asupra independenței Curții Constituţionale. Astfel, președintele CE menționează că susține agenda președintelui țării, Maia Sandu, privind reformele inițiate.

”Am discutat cu Maia Sandu şi am exprimat sprijinul Uniunii Europene faţă de agenda sa de reforme. Acţiunile de astăzi din Parlament împotriva Curţii Constituţionale a Republicii Moldova reprezintă un atac clar asupra independenţei instituţiei. Facem apel către toţi actorii politici să respecte pe deplin Constituţia şi statul de drept”, a scris Charles Michel.

Și Ambasada României a luat notă ”cu îngrijorare” de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv încercările acestora de modificare a componenței CCM.

”Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”, susține Ambasada României.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, comentează situația din Republica Moldova, după ce alianța PSRM-ȘOR au numit un alt judecător la Curtea constituțională, absolut ilegal, potrivit juriștilor.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, diplomatul UE spune că ceea ce se întâmplă astăzi este un atac clar asupra CCM.

”Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”, susține ambasadorul UE.

Ambasadorul SUA la Chișinpu, Dereck Hogan, s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Maia Sandu pentru a discuta despre ameninţările recente la adresa Curţii Constituţionale şi despre tentativa neconstituţională de a submina Curtea Constituţională prin înlăturarea judecătoarei Domnica Manole şi numirea unui înlocuitor ilegitim.

”În plus, nu doar că votul majorităţii parlamentare pentru condamnarea Curţii Constituţionale este ilegitim, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semnal dramatic pentru viitorul Republicii Moldova. Respectarea statului de drept şi a unui climat judiciar independent sunt pietrele de temelie ale democraţiei. Republica Moldova nu trebuie să revină la un climat de frică şi intimidare”, se arată în postarea Ambasadei SUA.

Liderul socialiștilor, perdant la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, s-a arătat deranjat de reacția ambasadorilor străini, acuzându-i de duble standarde.

”Care este diferențe dintre votul de neîncredere pentru judecătorii constituționali din iunie 2019 și declarația cu privire la statul capturat de ceea ce s-a întâmplat astăzi, stimați ambasadori. Atunci ați încurajat, acum criticați. Aceasta înseamnă duble standarde”, susține Dodon.

Menționăm că în iunie 2019, Parlamentul nu a înlocuit judecătorii la Curtea Constituțională, ci magistrații și-au dat demisia din proprie inițiativă. Mai mult, declarația cu privire la statul capturat a fost votată și de PSRM. Tot atunci, socialiștii nu aveau nici o problemă cu numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Ba mai mult, socialiștii au votat-o. Și, cu privire la concursul pe care Manole nu l-a câștigat în 2019, trebuie să remarcăm că judecătorul Vladimir Țurcan, care a ajuns în funcția de judecător la CCM direct din fotoliul de deputat.

Menționăm că, președintele Maia Sandu a dat ordin ca sediul Curții Constituționale să fie păzit, astfel încât ”judecătorul” numit de majoritatea PSRM-ȘOR, Boris Lupașcu să nu fie admis în interiorul CCM.

 

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?