Colaj: Dosar Media

Dodon își pregătește o nouă majoritate cu dublii transfugi – Sîrbu, Graur, Glavan și Repesciuc?

  • Deputații din PRO Moldova se separă. Patru legiuitori, care s-au desprins acum câteva luni de PD, urmându-l pe Andrian Candu și formând Partidul PRO Moldova, au anunțat astăzi că părăsesc și această formațiune politică. Este vorba de Sergiu Sârbu, Grigore Repesciuc, Ruxanda Glavan și Eleonora Graur. Cei patru deputați nu și-au anunțat afilierea la un nou partid, dar au menționat că rămân independenți. Oare Dodon își pregătește o nouă majoritate parlamentară?

Primul care a făcut anunțul pe rețelele de socializare este deputatul Sergiu Sîrbu, care se declară neafiliat și dă asigurări că va colabora și în continuare cu PRO Moldova.

“Mă retrag din grupul parlamentar PRO MOLDOVA. Vom continua colaborarea, dar din calitatea mea de deputat neafiliat. Motivele sunt atât de ordin personal cât și profesional, dar asta acum mai puțin contează. Le mulțumesc colegilor pentru înțelegere, susținere și colaborare frumoasă”, scrie Sîrbu pe Facebook.

Al doilea deputat din Pro Moldova care a anunțat că pleacă din partid este Grigore Repesciuc, care afirmă că decizia sa este una asumată.  La fel ca și Sergiu Sîrbu a menționat că își va continua activitatea parlamentară în calitate de deputat neafiliat.

”Vin cu un anunț important și asumat și declar că am decis să părăsesc grupul parlamentar PRO MOLDOVA, iar în continuare voi activa ca deputat neafiliat. Tot ce am făcut, ce avem în gând să facem împreună cu susținătorii mei și în binele alegătorilor, rămâne în vigoare. Sănătate tuturor!”, scrie Repesciuc.

Și Eleonora Graur de declară de azi încolo, deputat independent. Parlamentara afirmă că sunt mai multe motive care au stat la baza deciziei de a pleca din Pro Moldova.

“Mă retrag din grupul parlamentar PRO MOLDOVA. Am decis că voi reprezenta în continuare interesele cetățenilor, doar în calitate de deputat independent, neafiliat nici unui partid politic. Motive sunt multe și nu cred că acum e necesar să fie enumerate. Îmi exprim regretul și pentru faptul că ostaticul acestei situații jenante a devenit domnul Andrian Candu, un politician talentat, care sincer dorește să construiască un partid european și modern, dar nu totul depinde de dumnealui.”

Fosta ministră a Sănătății, deputatul Ruxanda Glavan, care și-a anunțat susținerea la prezidențiale pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, și-a anunțat și ea plecarea din PRO Moldova. Glavan spune că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

“Îmi suspend calitatea de membru de partid. Pentru a evita orice speculații, interpretări și teorii conspirative, precizez ca nu ader la niciun alt partid, nici măcar “neoficial” – cum le place unora sa zică. Voi face echipa cu toți cei care sunt anti-Dodon! Îmi voi continua activitatea în calitate de deputat neafiliat, în opoziție, până la alegerile parlamentare anticipate, care consider că trebuie să aibă loc în primăvară”, afirmă Glavan.

Surse: Iată cine sunt următorii doi deputați care vor ieși de la PRO Moldova

Reacția liderului PRO Moldova nu a întârziat să apară. Andrian Candu nu a dat prea multe detalii, însă a avut un mesaj sugestiv, menționând că rămâne în continuare pe poziția că Dodon trebuie să plece. Totodată nu a exclus faptul că ar mai putea pleca și alți deputați din Pro Moldova.

PRO MOLDOVA este un partid tânăr, de opoziție și al oamenilor liberi. Liberi să vină în echipă, asumându-și riscuri și critici, dar și liberi să se retragă atunci când nu mai sunt PRO MOLDOVA. În procesul de edificare a formațiunii s-ar putea să mai pierdem colegi, însă, cu siguranță, vom lega noi prietenii și membri loiali ideilor pe care le promovăm. Am luat act de decizia colegilor, sperăm că se vor regăsi în noua formulă așa cum și-au dorit. Poziția noastră rămâne cea dintotdeauna – Dodon trebuie să plece“, afirmă Candu.

Candidatul la prezidențiale din partea Partidului Nostru, Renato Ustîi consideră că prin intermediul plecărilor din Pro Moldova, Igor Dodon își pregătește o nouă majoritate parlamentară. Potrivit lui, ar putea urma și alte retrageri din cadrul formațiunii. El a menționat, în cadrul unei emisiuni televizate că: ”în cazul unei eventuale înfrângeri la prezidențiale, Dodon va trebui să aducă anumite explicații cetățenilor. Actualii parlamentari din PSRM, cei din Partidul ȘOR și cei neafiliați ar putea forma o nouă majoritate în Legislativ, însă fără democrați”.

Precizăm că actualmente, socialiștii au 37 de deputați în Parlament. Anterior, PSRM și PDM au făcut coaliție pentru a forma coaliția de guvernare. Majoritatea însă a devenit șubredă în contextul în care deputații democrați Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi au fost excluși din rândul democraților.

Abonează-te la canalul nostru de telegram 

Dosar Media

Ai o noutate?