Colaj: Dosar Media

Dodon, detronat de Sandu cu o diferență de 4%

Până la ora actuală au fost procesate 2139 (99.8) de procese verbale de la cele 2143 de secții deschise la scrutinul din 1 noiembrie. Pentru candidatul PAS, Maia Sandu au votat 36.10% din cetățeni, iar alți 32.66% au optat pentru candidatul independent, Igor Dodon.

Așadar, peste două săptămâni în Moldova va avea loc turul doi pentru alegerile prezidențiale. Asta după ce niciun concurent electoral nu a reușit să obțină 51% din voturile alegătorilor.

Conform surse citate, pe locul trei, după numărarea majorității voturilor, s-a clasat candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, pentru care au votat 16,91% din alegători. Pentru candidatul Partidului Politic Şor, Violeta Ivanov, au votat 6,50%.

Candidatul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase a obţinut 3,26% din sufragii, iar candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu –2,01%. Pentru candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu au votat 1,37% din alegători, iar pentru candidatul Blocului electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă, –1,20% din alegători.

Maia Sandu și Igor Dodon au concurat pentru fotoliul de șef de stat și la scrutinul din 2016. Atunci, în primul tur, pentru Igor Dodon au votat peste 47 la sută din alegători, iar pentru Maia Sandu, circa 38 la sută.

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, au participat peste 1,3 milioane de alegători, rata constituind 42, 76%.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care niciunul dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Al doilea tur de scrutin are loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?