Colaj: Dosar Media

”Dodon a obţinut şah-mat din partea preşedintelui, decretul Maiei Sandu e constituțional”, susține Teodor Cîrnaț

”Dodon a obţinut şah-mat din partea preşedintelui, decretul Maiei Sandu e constituțional”, susține Teodor Cîrnaț
Curtea Constituţională s-a întrunit astăzi în ședință pentru a examina cererea socialiştilor privind constituționalitatea Decretului preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de desemnare a lui Igor Grosu la funcţia de prim-ministru.

Astfel, judecătorii examinează dacă Maia Sandu a încălcat constituția prin semnarea decretului de desemnare a candidatului la funcția de premier, înainte de a se consulta cu fracțiunile parlamentare.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaţ este de părere că  PSRM a greşit când a insistat pe candidatura Marianei Durleşteanu la funcţia de premier, neluând în calcul hotărârea CCM din 23 februarie.

”Decretul președintelui țării este absolut constituțional. Deci, înalta instanță fie va respinge demersul socialiștilor, fie îl va declara constituțional. Dodon a căzut în propria capcană, avem o situaţie similară cu Plahotniuc, în 2019 a spus că i-a pus şah-mat lui Plahotniuc când în ultima zi, pe 8 iunie, a creat această majoritate cu Blocul ACUM”, susține expertul. 

Totodată, expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaţ adaugă că majoritatea parlamentară s-a pomenit într-o situație mai puțin avantajoasă.

”Dodon, acum a obţinut şah-mat din partea preşedintelui în raport cu majoritatea parlamentară neformalizată. CCM a enunţat clar că părţile se reîntorc la consultări cu fracţiunile parlamentare. Astfel, ceea ce a fost până pe 16 martie martie se anulează şi în cele din urmă setul de documente trebuie actualizat. Ideea cu majoritatea parlamentară absolută, cu înaintarea candidatului Durleşteanu trebuie să fie revigorată, din nou împrospătată”, a menţionat Teodor Cârnaţ.

Și expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu este de părere că președintele Maia Sandu a procedat corect, în conformitate cu Constituția și hotărârea anterioară a Curții Constituționale, utilizând dreptul său de a propune un candidat la funcția de prim-ministru, lucru pe care și l-a și făcut.

“Constituția prevede expres că președintele propune candidatura la funcția de prim-ministru după consultarea cu toate fracțiunile parlamentare. Nimeni nu a propus o candidatură concretă, decât pe doamna Durleșteanu, care și-a retras candidatura. Astfel, președintele l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru. Nu este nicio încălcare”, susține Nicolae Osmochescu.

Curtea Constituțională urmează să pronunțe decizia, astăzi, la ora 15:00.

Dosar Media

Ai o noutate?