”Dincolo de bani” cu Viorel Gîrbu: Moldova depinde foarte mult de asistența din partea donatorilor

Republica Moldova este dependentă de banii veniți din exterior, de importuri și are deficite comerciale enorme. Unica soluție pentru a redresa situația ar fi să producem mai mult, o spune expertul economic Viorel Gîrbu, în cadrul emisiunii Dincolo de bani.

”Noi depindem foarte mult de asistența din partea donatorilor. Și anul curent depindem foarte mult de banii externi. Execuția bugetară pentru primele 9 luni, reprezintă cam a cincea partea din cheltuielile bugetului public național. Asta e foarte mult. Anul trecut am avut trei procente, anul acesta în jur de 17%. Noi depindem plenar de asistența venită de peste hotare. Faptul că primim asistență financiară nu ne califică pe noi că suntem cerșetori, dar analizând politicile guvernelor, vedem că nu știu cum să depășească criza actuală și nici nu-și bat capul. E ușor să accepți orice și să primești niște bani, dar acesta este un lucru foarte urât”, spune Viorel Gîrbu.

Expertul menționează că majoritatea fondurilor vin totuși de la cetățenii moldoveni, deci ei sunt și trebuie să decidă cum țara ar putea să se dezvolte.

”Majoritatea banilor vin de la cetățeni, deci noi trebuie să decidem cum acționăm, și nu să ne impună cineva anumite decizii din exterior. Banii vin pentru politici. Donatorii, la fel ca și băncile, nu au nevoie de bani, ei au nevoie de dobândă, iar dobânda partenerilor externi, plătită de Republica Moldova, sunt acele politici pe care noi le executăm în favoarea acestor parteneri”, spune Viorel Gîrbu.

Totodată, Gîrbu atrage atenția și asupra faptului că Republica Moldova este o țară dependentă de importuri și înregistrează deficite economice enorme. Potrivit expertului, pentru a scădea dependența este nevoie ca Moldova să producă mai mult.

Întrebat fiind care sunt domeniile strategice ale țării în care ar trebui făcute investiții, Viorel Gărbu a declarat că ”Noi domenii strategice nu avem pe moment. Orice țară are anumite avantaje. Și noi le avem, dar ele nu sunt atât de mari. Pentru ca să dezvoltăm ceva, trebuie să ne dorim acest lucru. Dar sectoare în care să câștigăm mulți bani peste noapte, nu avem, întrucât trebuie să produci ceva care să aibă foarte multă valoare adăugată. Aci contează și calitatea actului de guvernare, societatea, cadrul instituțional ș.a. Sunt mai multe domenii bune: sectorul IT, produsele agricole, dar nișa în care noi vom ajunge va fi una mică, valoarea adăugată va fi una foarte mică. Trebuie să fii activ pe această nișă o perioadă lungă, iar peste 10-20-30-40 de ani să culegi roadele. Nu doar noi vrem să trăim bine, ci toată lumea, inclusiv partenerii externi, care în schimbul acestor susțineri ne plasează pe noi în nișa economică care le convine lor. Noi să câștigăm puțin, ei mai mult”.

Citește interviul integral aici

Dosar Media

Ai o noutate?