Descoperire senzațională făcută în timpul lucrărilor de restaurare din complexul moscheii Shaki

Osemintele descoperite în timpul lucrărilor de excavare la complexul moscheii Shaki Khan aparțin lui Mohammedguseyin Mushtagh – han al Hanatului Shaki, scrie haqqin.az

Concluzia a fost făcută în temeiul rezultatelor cercetărilor științifice și unei serii de analize genetice efectuate cu sprijinul Fundației Heydar Aliyev în Austria, Marea Britanie, Estonia și Turcia, totodată și în baza încheiertii științifice al Institutului de Arheologie, Etnografie și Antropologie al ANȘA.

Începând cu luna mai 2021, Fundația Heydar Aliyev a efectuat lucrări de restaurare în complexul moscheii Shaki, în timpul cărora au fost descoperite plăci mari de piatră sub unul dintre mihrab-uri (o nișă în peretele moscheii orientată spre Qibla). Prin urmare lucrările de restaurare din această zonă au fost imediat oprite, iar arheologii au început perceput la lucru.

Cele 52 de mărgele găsite în mormânt, precum și capetele de rozariu din bronz, indică faptul că persoana înmormântată avea un statut religios sau de stat înalt.

În baza acestor informații, precum și pe baza înregistrărilor lui Salman Mumtaz, un proeminent erudit literar al Azerbaidjanului, colecționar de manuscrise medieval – care detaliază înmormântarea osemnitelor lui Muhammedguseyin Khan Mushtag sub mihrab-ul moscheii, au fost efectuate cercetări științifice.

Cu sprijinul Fundației Heydar Aliyev, au fost prelevate probe din fragmentele de schelet descoperite și au fost trimise la laboratorul din cadrul Universității Oxford, Marea Britanie, pentru analize radiocarbon și genetice.

Totodată, au fost efectuate cercetări și analize genetice în Austria, Estonia și Turcia.

Potrivit rezultatelor analizelor de laborator și a concluziilor științifice ale Institutului de Arheologie, Etnografie și Antropologie al ANȘA, osemintele găsite în mormânt aparțin lui Hanului Shaki Muhammedguseyin Mushtag.

Dosar Media

Ai o noutate?