Colaj: Dosar Media

Deputatul Dumitru Alaiba solicită autorităților de resort să-i retragă lui Cristian Rizea cetățenia Republicii Moldova

După ce în presă a au apărut informații, potrivit cărora, politicianului din România – Cristian Rizea, i-ar fi fost acordată cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a adresat un demers Agenției Servicii Publice pentru a afla în ce circumstanțe acesta a făcut rost atât de rapid de cetățenia Moldovei, în mai puțin de jumătate de an.

Potrivit informațiilor obținute de Dumitru Alaiba, ”pe 14 noiembrie 2017 Cristian Rizea a depus o cerere la Ambasada Republicii Moldova din România pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere, invocând că este urmașul unei persoane născute în Republica Moldova”.

Pe 28 decembrie  2017, la doar o lună jumate de la depunerea cererii pentru dobândirea cetățeniei, și doar la 3 săptămâni după condamnarea acestuia în prima instanță cu executare, Rizea Cristian a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova prin avizul Agenției Servicii Publice, iar la 8 mai 2018 acesta a ridicat deja pașaportul moldovenesc.

Menționăm că, pe 7 decembrie 2017, fostul deputat român a fost condamnat de prima instanță la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor participanților la procesul penal.

Cetăţenia Republicii Moldova nu poate fi redobândită de persoana care: în perioada de examinare a cererii, execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Dumitru Alaiba scrie că în informația obținută de la Agenția Servicii Publice este menționat că ”la data eliberării pașaportului, pe 8 mai 2018, Cristian Rizea, potrivit datelor serviciului de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, nu avea restricții pentru eliberarea actului de identitate solicitat”.

”Prin simplul fapt că Cristian Rizea se afla sub urmărirea penală, acesta deja nu era eligibil pentru a redobândi cetățenia Republicii Moldova, nemaivorbind despre faptul că la acea etapă acesta nu doar se afla sub urmărirea penală, dar era deja condamnat cu executare de prima instanță”, scrie Dumitru Alaiba pe pagina sa de facebook.

Deputatul este de părere că Cristian Rizea a dobândit cetățenia Republicii Moldova ilegal și ASP trebuie să anuleze actul prin care acesta a dobândit pașaportul moldovenesc.

Citește și: Înfrângere covârșitoare a partidului președintelui Zelinski la alegerile din Ucraina

Dosar Media

Ai o noutate?