Foto: diez.md

Deputații BCS cer verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în articolul 13 din Constituție și în alte legi, transmite IPN. Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament. Procedura constituțională de modificare a legii supreme a fost ignorată de majoritatea parlamentară, spun autorii sesizării, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, a declarat că legea supremă trebuie respectată și, dacă guvernarea intenționează să o schimbe, trebuie să organizeze un referendum pentru a afla opinia oamenilor cu privire la subiectul respectiv.

Deputatul socialist și-a exprimat speranța că judecătorii Curții Constituționale vor fi obiectivi în procesul de examinare a sesizării și nu vor admite interpretări arbitrare ale Constituției, vor fi ghidați de legea supremă și nu de conjunctura politică. În caz contrar, această practică poate crea un pericol pentru independența și statalitatea Republicii Moldova, a adăugat Vlad Batrîncea.

Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv al PSRM, a subliniat că nu există o așa-numită modificare „tehnică” a Constituției, pe care insistă majoritatea parlamentară. Orice modificare a Constituției este reglementată clar. Constituția impune în mod obligatoriu aprobarea unei legi constituționale care poate fi inițiată cu o treime din numărul total al deputaților și votată exclusiv cu votul a două treimi din deputați. Nicio hotărâre a Curții Constituționale nu poate servi drept temei pentru modificarea Constituției prin lege organică.

Parlamentul a votat în două lecturi, iar de curând președinta Maia Sandu a promulgat legea care prevede că în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba moldovenească”  este înlocuită cu „limba română”. La fel, sunt  înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Dosar Media

Ai o noutate?