”Demonstrați că aveți mai multă minte decât Ghimpu” – Dodon, supărat rău pe Sandu: Majoritatea cetățenilor vorbesc ”moldovenește”

Liderul PSRM, Igor Dodon a venit cu o reacție, după ce aseară, la Strasbourg, Maia Sandu a declarat că trebuie operate modificări la Constituție, în așa fel încât limba română să fie declarată ca limbă de stat, nu „moldovenească”, așa cum este în prezent.

”Maia Sandu comite același abuz asupra identității noastre naționale ca și alți frontiști și unioniști de până la ea – încearcă să umble la Constituție, să schimbe denumirea limbii, să provoace spiritele în societate, să divizeze moldovenii după criteriul identitar și lingvistic. Lăsați Constituția și limba moldovenească în pace, mai ales că majoritatea absolută a cetățenilor noștri consideră că vorbesc moldovenește, de veacuri. Nu denumirea limbii este azi prioritatea poporului și a țării. Demonstrați că aveți mai multă minte decât un Mihai Ghimpu sau alți aventurieri antistataliști”, a declarat, într-o postare pe Facebook, liderul PSRM.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că viitorul Parlamentul ar putea fi în măsură să modifice Constituția, astfel încât sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”.

Șefa statului a abordat acest subiect răspunzând la o întrebare a deputatului român Titus Corlățean.

”Această întrebare urmează să fie adresată Parlamentului, deoarece acesta poate să modifice articolul respectiv din Constituție. Până acum însă nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susțină ajustarea în Constituție și să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să modifice Constituția, această problemă va fi soluționată. Important acum sunt programele de studiere a limbii române pentru cetățenii găgăuzi, ucraineni, etc.”, a răspuns Maia Sandu.

Amintim că, încă în 2013, Curtea Constituțională a decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

Dosar Media

Ai o noutate?