Declarație din Azerbaidjan: „Faceți mai puține referiri la presa din Armenia”

Declarație din Azerbaidjan: „Faceți mai puține referiri la presa din Armenia”

Asistentul președintelui Azerbaidjanului Hikmet Hajiev, care este șeful Departamentului de politică externă al Administrației Prezidențiale, le-a recomandat jurnaliștilor de la Baku să facă mai puține referiri la presa din Armenia, motivând că aceasta difuzează „o cantitate suficientă de informații false”.

Știrea a fost adusă în atenția publicului din Republica Moldova de ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău, Gudsi Osmanov, printr-o postare pe Facebook.

Potrivit Report.az, într-o declarație făcută jurnaliștilor din Azerbaidjan, Hikmet Hajiev a spus: „Trebuie reduse la minimum referințele la mass-media armeană, deoarece în ele se difuzează o cantitate suficientă de informații false. Aceasta se întâmplă din cauza proceselor care au loc în interiorul Armeniei”.

Situația la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia este stabilă

La ora actuală, „situația la granița azero-armeană este apreciată ca fiind stabilă. Militarii noștri își îndeplinesc serviciul pe teritoriul suveran al țării noastre”, a subliniat consilierul prezidențial Hikmet Hajiev.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, au acceptat să aibă o întrevedere la Bruxelles, pe 15 decembrie, în cadrul summitului UE – Parteneriatul Estic. Cei doi oficiali au luat decizia după discuții telefonice cu șeful Consiliului European, Charles Michel.

Reamintim că, pe 26 noiembrie, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit la Soci, cu  președintele Ilham Aliev și cu prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian. Liderul rus i-a invitat pe cei doi oficiali pentru a discuta despre situația din Karabah, regiune pe care Azerbaidjanul și-a reîntors-o după războiul de 44 de zile cu Armenia din toamna anului 2020. La final, cei trei oficiali au semnat o declarație comună, în care, conform aprecierii ministerului de Externe de la Baku, „se regăsesc pe deplin punctele care reflectă poziția Azerbaidjanului”.

După războiul din toamna anului 2020, soldat cu peste 6.500 de morţi de ambele părți, Azerbaidjanul a recuperat cele şapte districte pe care le pierduse în urma războiului încheiat în 1994, preluând controlul asupra unei părţi a provinciei Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni. Trupe ruse de menţinere a păcii au fost desfăşurate în decembrie 2020 la frontiera dintre cele două țări, conform acordului de încetare a focului.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?