Declarație de ultimă oră a președintelui CEC, Dorin Cimil, despre excluderea lui Dodon: când și cum se va lua decizia – cine s-ar putea bate în turul doi

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Radio Sputnik Moldova că, mâine, 13 noiembrie, ar urma să fie organizată o ședință plenară în cadrul căreia vor fi examinate sesizările depuse la CEC, prin care se cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală.

”Analizăm cererile, ele trebuie să corespundă anumitor norme și sperăm că mâine seara să organizăm o ședință în plen. În total avem patru sesizări de excludere a unui candidat electoral” spune Dorin Cimil.

Președintele CEC, a precizat că decizia finală privind sancționare candidatului poat fi luată doar de instanța de judecată.

”Este prematur să spunem ce fel de decizie va fi luată mâine, trebuie să analizăm caracterul probelor prezentate în aceste sesizări. Dar conform normei legale, excluderea este decizia care poate  fi luată doar de instanța de judecată. Toate litigiile apărute, trebuie să fie soluționate până la începutul procesului de vot, adică 15 noiembrie, ora 07:00”, adaugă președintele CEC.

Întrebat care vor fi măsurile ce urmează a fi luate în cazul în care un candidat va fi exclus din cursa electorală, Dorin Cimil a explicat ce prevede legislația în vigoare, dar se pare că a făcut o eroare pe care a corectat-o mai spre sfârșitul emisiunii.

”Eu pot să vă spun doar ceea ce prevede legislația, fără a face referire la un candidat anumit. Dacă unul dintre concurenți va fi exclus din cursa electorală, automat vine reprezentantul cu numărul trei din listă (n.r. conform rezultatelor acumulate în primul tur), adică vom avea alegeri între concurentul rămas și cel care vine următorul pe listă”,  declară Dorin Cimil. ( vedeți declarația la min. 07:20)

Colegii domnului Cimil i-au transmis un mesaj și l-au rugat să facă rectificări în declarațiile făcute. Acesta a menționat că ”a fost atenționat de colegi că nu a explicat corect ce se întâmplă în cazul în care un concurent electoral este exclus din cursă și că potrivit legislației, ”dacă unul dintre concurenți este exclus din cursă, atunci participă la alegeri doar cel care rămâne. În acest caz este anulat pragul electoral de 33,3%, iar candidatul rămas trebuie să acumuleze cel puțin 50% dintre sufragii plus încă un vot.  ( vedeți declarația la min 50:20)

Amintim că, Dosar Media a scris astăzi despre o eventuală situație de acest gen și scenariile posibile. Fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan susține că, în opinia lui, pentru a păstra spiritul de competitivitate  ”în locul lui Dodon ar trebui să vine următorul din lista candidaților”. Asta ar înseamna că în cazul excluderii lui Igor Dodon, în turul doi de scrutin să se bată pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova, candidatul Partidului Politic ”Partidul Nostru” și candidata PAS, Maia Sandu.

Totuși, precizează Iurie Ciocan, acum legea nu prevede expres acest lucru. Potrivit normei legale în vigoare, în cazul în care concurentul se retrage, cel care rămâne în cursă trebuie să obțină cel puțin 50% din voturile alegătorilor.

Articolul 120. Al doilea tur de scrutin. Prevederi speciale

(7) În cazul în care unul dintre candidaţi se retrage, cel care rămîne se consideră ales dacă a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Amintim că în această dimineață, reprezentanții Partidului Politic ”Partidul Nostru”, în frunte cu Renato Usatîi au depus la CEC o cerere prin care solicită excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală. Anterior, și membrii partidului PAS au depus solicitări similare. Acestea urmează a fi examinate. Toată lumea este în așteptarea deciziei finale care ar putea da peste cap toate planurile pentru turul doi de scrutin.

Dosar Media

Ai o noutate?