Foto:sis.md

Declarația șefului SIS: Cine stă în spatele spargerii conturilor de Telegram – ”Este o cauză penală inițiată de PCCOCS”

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață sugerează că serviciile speciale ale altor state stau în spatele spargerii conturilor de Telegram ale mai multor demnitari de stat din Republica Moldova, iar primii suspecți sunt reprezentanții Federației Ruse. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.

Musteață a anunțat că pe cazul spargerii conturilor de Telegram a fost inițiată o cauză penală, iar SIS oferă procurorilor tot sprijinul necesar. El a menționat că nu este stabilită o anumită consecutivitate ce ține de conturile sparte, iar acum sunt investigate mai multe ipoteze.

Este o cauză penală inițiată de PCCOCS (Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale), SIS acordă suport acolo unde este nevoie pentru procurori. Pare a fi o spargere a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor ca dispozitive, ci a conturilor de Telegram. Nu toată lumea a identificat încă spargerea. Tehnic vorbind, este o procedură ce nu poate fi identificată imediat. Sunt diferite ipoteze pe care le investigăm. Este foarte greu să spunem cum s-a produs. Ceea ce este straniu e că cam toate conturile de Telegram sau un număr mare ale persoanelor din conducere au fost sparte. Când ai un număr atât de mare de conturi, toate accesate clandestin în aceeași perioadă, ar putea fi și un acces de pe server. Vom expedia o scrisoare către compania care gestionează această aplicație. Deocamdată, e vorba de conversațiile de pe această aplicație și nu sunt făcute publice alte date din telefoane”, a declarat șeful SIS.

Alexandru Musteanță a precizat că SIS asigură confidențialitatea conversațiilor demnitarilor doar pe linia guvernamentală.

Când e vorba de comunicațiile criptate, este așa-numita linie guvernamentală, e o linie telefonică asigurată de SIS, criptată, adică protejată și securizarea acestei linii este competența SIS. La această linie sunt conectate majoritatea persoanelor din conducerea țării. Atunci când e vorba de conturi personale, este responsabilitatea fiecăruia. Igiena cibernetică este o responsabilitate a fiecărui cetățean. Îndemn toți cetățenii să fie foarte prudenți cu dispozitivele și aplicațiile lor, e o chestie de protecție a datelor personale”,a explicat Musteață.

Directorul SIS a sugerat că în spatele acțiunilor de denigrare a conducătorilor statului ar sta serviciile speciale străine, a căror interes ar fi subminarea încrederii cetățenilor în conducerea țării.

Penetrarea, copierea comunicațiilor și lansarea lor în public pare fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni în societate, să creeze tensiuni, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Asta s-a făcut într-o zi extrem de bine aleasă, ziua când Guvernul a aprobat și a expediat Curții Constituționale un demers important (n.r: verificarea constituționalității Partidului Șor). Sunt încă multe întrebări asupra veridicității informației, însă procesul care a avut loc și ziua aleasă indică asupra unor acțiuni coordonate. Din punctul nostru de vedere, vorba de o acțiune specială de denigrare. La o primă analiză, în spatele acestor acțiuni par a sta serviciile speciale ale altor state (…) Primii suspecți ar fi cei din Federația Rusă”,a mai spus Musteață.

Șeful SIS a menționat că dacă accesarea s-a făcut de pe server, atunci este extrem de greu de identificat, iar dacă clandestin de pe telefoane – această acțiune lasă urme.

Conturile de telegram ale președintei Maia Sandu și ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, au fost sparte.

Mesajul publicat pe contul lui Spînu făcea referire la acte de corupție și-l menționa pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ducând un șir de discuții care i-ar aparține.

Cu conturile de Telegram sparte s-au pomenit și consilierul prezidențial Dorin Recean, dar și șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu.

Dosar Media

Ai o noutate?