De unde va lua Moldova gaz, dacă rușii reziliază contractul cu țara noastră și la ce preț – Răspunsul vicepremierului Spînu

Compania rusească Gazprom deocamdată nu a răspuns la nicio scrisoare din partea reprezentanților Chișinăului referitor la soarta contractului de livrare a gazelor naturale după 1 mai, a anunțat Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Cât privește efectuarea auditului la ”Moldovagaz” cu privire la datoria părții drepte a Nistrului față de concernul rus ”Gazprom”, Andrei Spânu a menționat că termenul ar trebui să fie extins cu cel puțin un an de zile, inclusiv din cauza războiului.

”Credem că acest termen de 1 mai trebuie să fie extins cel puțin cu un an de zile, întrucât nu știm cât va dura războiul”, a spus Spânu.

Totuși, Spînu a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite “pentru orice scenariu”.

”Șapte companii europene sunt gata să livreze gaze naturale Republicii Moldova, afirmă Andrei Spînu. El nu a precizat la ce preț va fi gazele procurate de la respectivele companii. Pentru luna mai există alternative pentru aprovizionarea țării cu gaze”, a mai spus Spînu, care a precizat că Termoelectrica funcționează acum pe păcură pentru a face economii.

Moldova va achiziționa în mai gaze pe piață prin intermediul companiei de stat Energocom, a anunțat Andrei Spînu. El a precizat că prețul de piață “nu este foarte diferit” de “prețul mai mic oferit de Gazprom”.

”Moldova va fi nevoită să cumpere și energie electrică din surse alternative, a anunțat Andrei Spînu. Ca surse alternative, care să înlocuiască energia electrică de la Centrala de la Cuciurgani ar fi cea produsă din Ucraina, unde este cu circa 50% mai scumpă decât plătește acum Chișinăul. În România prețul pentru energie electrică este de câteva ori mai mare”, a informat Andrei Spînu.

Vicepremierul a precizat că tariful la energia electrică pentru consumatorii finali ar putea crește din luna mai, admite Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Turcan Ana

Ai o noutate?