Zmeura este savuroasă pe tot parcursul anului, fie că e proaspătă, fie înghețată. Aceste „pietre prețioase” ale nutriției nu sunt doar delicioase și versatile, dar au și un profil nutrițional impresionant, care le face unul dintre cele mai sănătoase produse de la raft. Noi am pregătit pentru tine o listă de 5 benefice pentru sănătate ale zmeurei, dar și feluri simple prin care să o incluzi în preparate sau snacks.
Zmeura are o mulțime de nutrienți
O cană de zmeură oferă peste 50% din aportul zilnic necesar de vitamina C, care susține imunitatea, sănătatea pielii și contribuie la producerea colagenului. Zmeura conține, de asemenea, mangan și vitamina K, ambele având un rol esențial în sănătatea oaselor. Alți nutrienți includ vitamina E, vitamina B, magneziu, cupru, fier și potasiu.
Are o cantitate scăzută de zahăr
Zmeura este unul din fructele cu cele mai scăzute conținuturi de zahăr, având doar 5 grame/ceașcă, în comparație cu merele, care au fiecare câte 20 grame. Acest lucru le face să fie opțiunea ideală pentru cei ce poftesc la dulce, dar vor să reducă din consumul de zahăr.
Este bogată în antioxidanți anti-îmbătrânire
Zmeura este o adevărată centrală de antioxidanți. Aceștia sunt responsabili pentru reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, a diabetului și a obezității. Antioxidanții din zmeură ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor, un declanșator real al procesului de îmbătrânire.
Zmeura este bogată în fibre
O cană de zmeură conține aproximativ 8 grame de fibre, o treime din necesarul zilnic. Acest conținut ridicat de fibre contribuie la senzația de sațietate, normalizează nivelul de zahăr din sânge, încetinind digestia și susține sistemul digestiv. Fibrele din zmeură ajută, de asemenea, la dezvoltarea bacteriilor florei intestinale, benefice digestiei..
Zmeura îți îmbunătățește activitatea cerebrală și memoria
Zmeura ajută la combaterea stresului oxidativ, care reprezintă un dezechilibru între producerea de radicali liberi nocivi pentru celule și capacitatea corpului de a lupta cu aceștia. Datorită faptului că stresul oxidativ este un factor decisiv în afecțiuni precum Alzheimer sau Parkinson, zmeura este un aliment de top când vine vorba despre sănătatea creierului. Flavonoidele din compoziția acesteia ajută coordonarea, memoria și starea de spirit.
Cum să adaugi mai multă zmeură meselor tale
Zmeura constituie o adiție gustoasă la numeroase feluri de mâncare și merge bine atât cu mâncare dulce, cât și cu mâncare sărată. Adaugă-le în terci, în ovăz, la salate de vară, la garnituri ce conțin cereale integrale și la deserturi. Transformă-le într-un piure sau sos colorat care va merge cu orice: de la clătite cu banane, la preparate din pește sau legume pe grătar. Păstrată la congelator, zmeura va fi ideală în smoothie-uri sau fresh-uri.
Acum că ai aflat toate aceste beneficii oferite de zmeură, este timpul să o adaugi în felurile tale de mâncare sau să te bucuri de ea sub formă de un snack gustos și nutritiv.