Foto: diez.md

Curtea Constituțională i-ar putea pune ”capacul” alianței PSRM-ȘOR? Legile votate au fost contestate la CCM

Platforma DA a depus trei sesizări la Curtea Constituțională, solicitând declararea drept neconstituționale mai multor proiecte, votate săptămâna trecută în Parlament.

Potrivit deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, în primul rând, este vorba despre proiectele votate în lectura finală, precum re-surobdonarea SIS către Parlament, abrogarea deciziei cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA și modificarea componenței Biroului Permanent al Parlamentului

În cele trei sesizări deputatul Dinu Plîngău solicită admiterea lor spre examinare și examinarea în regim de urgență, declararea acestora admisibilă, precum și suspendarea acțiunii acestora până la soluționarea în fond a cauzelor.

  • Legea pentru modificarea unor acte normative, prin care s-a realizat diminuarea competențelor și scoaterea controlului Președintelui Republicii Moldova asupra Serviciului de Informații și Securitate. 
  • Legea pentru modificarea și abrogarea unor acte normative, Legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, prin care se permite desființarea fostului Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii și care încalcă acordul bilateral obligatoriu, dreptul internațional, afectând relațiile dintre SUA și Republica Moldova. 
  • Hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului votată pe data de 3 decembrie, în lipsa unui proiect, prin care Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova s-a înțeles cu Fracțiunea Partidului Șor într-un mod abuziv să schimbe componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului.

În afară de cele trei sesizări depuse, deputatul Platformei DA se lucrează la alte acte pentru a anula votul deputaților coaliției parlamentare „ȘorDon” din 3 decembrie. Este vorba de:

Patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, care trebuie să revină pe ordinea de zi pentru examinare pentru a fi dezbătute conform procedurilor

  • Pachetul de federalizare prin care se produce modificarea statutului Găgăuziei, modului de organizare a unităților administrativ-teritoriale, modificarea statutului limbilor vorbite, a legii propagandei și a statutului poliției.

Amintim că săptămâna trecută și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care cere anularea votului coaliției PSRM-ȘOR, în privința trecerii SIS-ului din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului.

Deocamdată nu se cunoaște data la care CCM se va pronunța asupra contestațiilor depuse de deputații din opoziția parlamentară.

Dosar Media

Ai o noutate?