Cum se distrau soldații ruși într-o școală din Ucraina, în noaptea de Revelion, înainte de a fi loviți de rachetele HIMARS

Pe rețelele sociale au început să apară fotografii din interiorul școlii din Makiivka, în estul Ucrainei, folosită pe post de cazarmă pentru sute de militari ruși. Din imagini reiese că soldații organizaseră o petrecere de Anul Nou în sălile școlii și se distrau cu puțin timp înainte ca școala să fie lovită de rachetele HIMARS și ștearsă de pe fața pământului.

Imaginile postate pe mai multe conturi de Twitter specializate în informații despre războiul din Ucraina au fost făcute de soldații ruși de la Makiivka și distribuite pe diverse grupuri de discuții și rețele sociale din Rusia, de unde au fost preluate. „Soldații ruși din Makiivka au făcut o petrecere de Revelion. Este una din ultimele poze înainte ca rachetele HIMARS să-i elimine pe ei și alți 600 de soldați ruși”, potrivit contului Twitter Tendar.

Imaginea înfățișează câteva zeci de soldați care pozează în ceea ce pare a fi o sală de sport a unei școli. Majoritatea salută victorios spre cameră, iar unul dintre ei, la bustul gol, ține mitraliera la vedere. Într-un alt cadru, soldații stau în jurul unei mese amenajate într-o sală de clasă sau un hol mai larg, iar în altul soldații stau la poză în ceea ce pare a fi un vestiar.

Pozele au fost postate pe mai multe conturi, care afirmă că le-au luat de pe rețeaua de mesagerie rusească Telegram. Pozele ar fi fost făcute în noaptea de Revelion, la școala din Makiivka, folosită pe post de cazarmă și depozit de muniție de câteva sute de soldați ruși. Potrivit unor informații, rachetele HIMARS lansate de ucraineni au lovit clădirea școlii imediat după miezul nopții dintre ani, provocând un număr mare de victime.

Mai multe surse neoficiale au anunțat că în atac ar fi murit aproape toți cei 600 de soldați ruși din clădire, în vreme ce Rusia a publicat un bilanț oficial de 89 de morți, care oricum este cel mai mare recunoscut de la începutul războiului. Rusia a încercat să păstreze o discreție cât mai mai asupra evenimentului, însă relatări ale rudelor soldaților ruși uciși la Makiivka au ajuns publice în cele din urmă. Soldații „stăteau într-o clădire cu trei etaje, unde la primul nivel era un depozit (de muniție – n.r.), iar la celelalte două erau dormitoarele soldaților.

Chiar acolo au lovit rachete HIMARS, la etajele unde erau soldații”, a spus soția unui militar rus din orașul Toliati, în regiunea Samara. „Soțul meu era în echipament de luptă când s-a întâmplat – cască, vestă antiglonț, uniformă completă, arme -, dar nu a avut timp să fugă și a murit”, a mai spus femeia, potrivit unor relatări pe Telegram.

Dosar Media

Ai o noutate?