Cum să alergi toamna și iarna, când e mai frig afară – 10 reguli simple

Cum să alergi toamna și iarna, când e mai frig afară: 10 reguli simple.

Exercițiile în aer liber pot fi o provocare în această perioadă a anului. Este mai întunecat, mai rece și mai umed, ceea ce necesită puțin să te obișnuiești. Aceste schimbări nu ușurează lucrurile, dar urmând câteva reguli simple, puteți face din alergare o adevărată plăcere și în perioada rece a anului.

Alege hainele potrivite 

Sună logic, dar asta nu înseamnă doar să-ți pui un pulover gros. Nu purta prea multe haine.  Afară poate fi frig, dar alergarea te va ajuta să te încălzești mai repede decât crezi. Când hainele tale se udă de transpirație, ar putea să ți se facă foarte frig în timpul iernii. Prin urmare, asigură-te că nu porți haine din bumbac, ci îmbrăcăminte sport specială care elimină mai bine transpirația. Pe vânt puternic sau ploaie, ar fi o idee bună să porți o jachetă specială pentru alergare.

Nu alerga singur

A alerga singur poate fi grozav, dar cel mai bine este să rămânem împreună în lunile mai reci. Dacă ai o înțelegere prealabilă cu cineva să faci o plimbare, este mai ușor să rămâi disciplinat. Nu vrei să-ți dezamăgești partenerul. Pe măsură ce alergați, vă puteți distra și încălzi mai bine.

Aleargă dimineața

Atunci când se schimbă anotimpul este bine să alegi corect timpul pentru antrenament. Aleargă dimineața, înainte de a face alte activități. Nu va trebui să te gândești toată ziua la faptul că nu vrei să ieși la alergare deoarece e frig afară.

Fă-ți un plan de rezervă

Asigură-te că ai un antrenament alternativ în cazul în care alergarea planificată nu va avea loc.  De exemplu, atunci când plouă, ai un alt plan. Acesta ar putea fi un antrenament de forță pe care îl poți face acasă sau la sală.

Pregătește-te din timp

Pregătește-ți hainele și echipamentul de alergare din timp. Când îți vezi echipamentul pregătit dimineața, este ca un semnal care te va motiva să ieși la alergare. Dacă intenționezi să alergi mai târziu, în cursul zilei, asigură-te că vei avea timp în programul tău.

Planifică traseul

Vara poate fi distractiv să ieși afară și să explorezi noi locuri, iarna nu ai vrea să te rătăcești. Din acest motiv, este bine să-ți planifici traseul în avans. Încearcă să eviți porțiunile de traseu unde e mereu vânt.  Dacă nu-ți place să mergi pe întuneric, sau îți este frică de întuneric, asigură-te că există o lumină bună de-a lungul traseului.

Încălzește-te în casă

Fă exercițiile de încălzire în casă, la fel și cele de relaxare după alergare. Odată ce te-ai încălzit în interior, vei simți mai puțin frig atunci când începi să alergi afară. De asemenea, este indicat să te relaxezi tot acasă. Acest lucru te va ajuta să previi răcelile și să reduci durerile musculare.

Alege accesoriile potrivite

Pe lângă hainele potrivite, iarna sunt necesare și accesorii potrivite pentru alergat. Vei avea nevoie de o căciulă specială pentru alergare. S-ar putea să nu fie cel mai la modă articol din garderoba ta, dar îți va menține capul cald. Acest lucru este important pentru că îți pierzi cea mai mare parte a căldurii prin cap. De asemenea, merită să investești în mănuși sport. Nu trebuie să porți mănuși prea groase (și prea bune), acestea au doar rolul de a face să nu-ți înghețe degetele. De asemenea, gandește-te la lanterne sau elemente reflectorizante pentru a putea fi văzut în întuneric și a preveni accidentele.

Ia cu tine un sac de gunoi

Poate te gândești că nu ai nevoie de acest sfat pentru că ești un alergător experimentat și totul merge întotdeauna conform planului. Dar crampele, entorsele gleznei sau alte răni li se pot întâmpla și celor mai buni dintre noi. Pentru orice eventualitate, ia cu tine un sac de gunoi când mergi la alergare. Fă o gaură în el pentru cap, pliază-l și pune-l în buzunarul jachetei. Dacă se întâmplă că brusc nu poți continua să alergi, îmbracă acest sac peste hainele tale. Acest lucru te va ajuta să nu pierzi din temperatură la fel de repede și să ai mai mult timp pentru a ajunge într-un loc cald.

Inspiră pe nas

Asta te va împiedica să te îmbolnăvești din cauza alergării în frig. Inspiră pe nas și expiră pe gură. Este deosebit de important să rămâi la această tehnică de respirație iarna. Aerul rece irită bronhiile, provoacă tuse și crește riscul de răceală. Asigură-te că ritmul tău de alergare nu este prea rapid, astfel încât să nu rămâi fără suflare când devine foarte frig.

Mult succes și alergare cât mai faină!

Dosar Media

Ai o noutate?