Criză majoră! Moldovagaz cere bani de la Guvern cu împrumut ca să achite datoria la Gazprom – În 48 de ore rușii închid robinetul pentru Moldova

Gazprom amenință Moldovagaz că în timp de 48 de ore va sista livrările de gaze dacă partea moldovenească nu va plăti pentru datoria acumulată în luna octombrie la gaz. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, confirmă că a primit o notificare în acest sens.

Ceban declară că întreprinderea pe care o conduce are deja o viziune privind eventuala rezolvare a acestei probleme, însă e nevoie de intervenția imediată a Guvernului.

”Sunt câteva soluții. Mâine dimineața vom discuta cu Guvernul privind mecanismul de oferite a unor surse financiare ca împrumut – o alocare din bugetul de stat, fie prin Energocom. Acești bani noi îi vom întoarce. Problema constă în faptul că avem nevoie de acești bani urgent, deoarece dacă mergem la o banca comercială, atunci pierdem în jur de două luni”, a declarat Vadim Ceban.

Ceban a precizat că e vorba de o datorie de 1 miliard 300 de milioane de lei.

Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021, Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021, de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I, până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.

În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație.

”Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, declară Ceban.

Gazprom a avertizat Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Turcan Ana

Ai o noutate?