Cristian Tudor Popescu: Armata roșie ar ocupa Moldova în 24 de ore – astea sunt posibilitățile de rezistență

Declarația de independență a Transnistriei, în actualul context din Ucraina, este „ceva grav”, care deschide calea ocupării Republicii Moldova de către Federația Rusă. S-ar întâmpla rapid, în 24 de ore, pentru că raportul de forțe este incomensurabil, a arătat Cristian Tudor Popescu, scrie Digi24. În aceste condiții, gazetarul se întreabă ce atitudine ar mai afișa cei care astăzi propovăduiesc o atitudine de neimplicare față de conflictul din Ucraina, pe motiv că „nu trebuie să-i supărăm pe ruși”.

”S-a mai întâmplat ceva grav. Practic, și-a declarat independența autoproclamata republică Nistreană (RMN). Ea oricum era ocupată de Armata Roșie, au acolo vreo 2.000 și ceva de militari. Odată cu declararea aderării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, iată pasul făcut de Transnistria. Firește că vor fi recunoscuți, va fi recunoscută așa-zisa republică, așa cum s-a întâmplat și cu Lugansk și Donețk. Au fost recunoscute de Putin imediat”, declară Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu: „Întrebarea mea e următoarea. Au fost destui, spun și acum: Domnule, ce treabă avem noi cu Ucraina? Lasă, domnule, că e la ei, acolo. În condițiile în care ar fi ocupată Moldova – și în Moldova nu s-ar întâmpla ce se întâmplă în Ucraina, acolo durează 24 de ore ocuparea Moldovei de către Armata Roșie, astea sunt posibilitățile de rezistență, este o țară mult mai mică și cu o armată care practic nu contează în fața Armatei Roșii, ar fi ocupată imediat -, atunci ce vor mai zice acești înțelepți? Care zic acum: Ce ne-a trebuit scutul de la Deveselu să-i întărâtăm pe ruși? De ce să tranzităm arme pe aici? Să nu-i enervăm pe ruși! Dar în clipa în care ar ocupa Moldova – extrem de probabil, după ce ai ocupat Ucraina, după ce Transnistria și-a declarat practic apartenența la Rusia – de ce să mai lași fâșia aia acolo? Moldova devine o fâșie între România și Rusia în acel moment, care evident că va fi ocupată. Ce facem atunci, ce atitudine vom mai lua? Că atunci e vorba de români. Sigur că e vorba de oameni, dar va fi vorba de români. Ce facem? Iar zicem ce treabă avem noi cu Moldova?”

Regimul de la Tiraspol cere Chișinăului și comunității internaționale să-i recunoască definitiv independența. Reacția vine după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE.

Tiraspolul se declară nemulțumit că autoritățile de la Chișinău nu s-au consultat cu regiunea transnistreană înainte de a semna cererea.

”Apreciem semnarea cererii de aderare la UE, care ar putea duce la modificarea sferelor de influență și schimbă cardinal situația”, arată comunicatul emis.

Regimul de la Tiraspol menționează că, ”Depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între cele două maluri ale Nistrului, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu Tiraspolul, ignorând totalmente discuțiilor pe marginea problemei în formatele de negociere existente, inclusiv în cadrul platformei internaționale, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”.

Transnistrenii afirmă că, cererea de aderare la UE „indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria asupra parametrilor conviețuirii, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizia formatului 5+2, refuzul de a se întâlni la cel mai înalt nivel, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul Berlin Plus, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei”.

Turcan Ana

Ai o noutate?