Creditele se vor scumpi și mai mult: BNM a majorat din nou rata de bază

Creditele se vor scumpi și mai mult: BNM a majorat din nou rata de bază

Autor: Eleonora Lisnic

Costul creditelor a crescut semnificativ în luna octombrie, a semnalat expertul economic Viorel Gîrbu. Există premise ca dobânzile să crească în continuare – Banca Națională a Moldovei a majorat din nou rata de bază la începutul lunii decembrie, cu un punct procentual. 

Rata de bază a fost majorată cu un punct procentual, până la 6,5% anual, printr-o decizie luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe 3 decembrie.

„Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum”, a argumentat BNM.

De asemenea, au fost majorate cu câte un punct procentual ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 8,5% și, respectiv, până la 4,5% anual. Nivelul rezervelor obligatorii va rămâne același.

„Decizia vine în susținerea preferințelor consumatorilor spre economisire de la consumul imediat, care s-a conturat pe fondul activității economice manifestate pe parcursul anului curent”, a explicat BNM.

Anterior, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază pe 5 octombrie – cu 0,85%, până la +5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației.

Pe 3 septembrie, BNM majorase rata de bază cu un punct procentual, până la 4,65 la sută anual, în momentul în care a prognozat că rata inflației va depăși 5% în anul 2021.

Vom preciza că rata anuală a inflaţiei a constituit 8,81% în octombrie 2021. Rata inflației pentru noiembrie urmează să fie anunțată zilele acestea.

Crește rata de bază – sporesc dobânzile la credite și scade volumul banilor aflați în circulație

Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat că volumul creditelor noi a crescut cu 36,2% în septembrie 2021, comparativ cu septembrie 2020. Moldovenii au împrumutat în total 4 miliarde 481 de milioane 500 de mii de lei (4 481,5 milioane lei) în septembrie 2021. Creditele de consum au deținut cea mai mare pondere – 63,9%.

Rata de bază servește ca nivel de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt.

Atunci când BNM majorează rata de bază, băncile comerciale majorează și ele dobânzile la credite, iar acestea devin mai puțin atractive și mai puțin accesibile.

Ca efect, volumul de credite acordate de bănci scade, iar cetățenii au mai puțini bani pentru investiții și cheltuili.

Astfel, în perioadele în care rata inflației crește semnificativ, BNM utilizează rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, de reducere a volumului de bani aflat în circulație.

Au fost ani în care rata de bază a atins cote foarte mari în Republica Moldova de 12% și chiar de 20%.

La sfârșitul anului 2020, când inflația scăzuse foarte mult, până sub un procent chiar, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt era de 2,65 la sută anual, iar această valoare a fost menținută și în lunile de primăvară.

Ulterior, au fost constatate tendințele inflaționiste pe plan extern și intern, iar BNM a reacționat adecvat situației, majorând deja rata de bază.

Dobânzile la credite au crescut cu 108 puncte procentuale în octombrie 2021

Expertul economic Viorel Gîrbu semnalează o „creștere substanțială” a costului împrumuturilor în luna octombrie 2021.

Rata dobânzii pentru creditele noi atrase în lei moldovenești a înregistrat o creștere importantă de 108 p.p. de bază în luna octombrie a anului curent, față de situația din luna precedentă”, a comentat Viorel Gîrbu pentru site-ul Infodebit.

În cazul creditelor acordate în valută străină, creșterea ratei dobânzii este de 4 puncte procentuale de bază.

„Cele mai afectate de această evoluție sunt persoanele fizice care pentru luna octombrie au atras credite la o rată a dobânzii cu 217 p.p. de bază mai mare, pe când pentru persoanele juridice creditele au fost oferite la o rată a dobânzii cu 3 p.p. de bază mai mică decât în luna septembrie a anului curent”, a detaliat Viorel Gîrbu.

Potrivit expertului, cel mai mult a crescut rata dobânzii pentru creditele de consum oferite de sistemul bancar național, care s-a majorat substanțial – de la 4,38% în luna septembrie a anului, la 7,85%.

„Chiar și așa, pentru această categorie de credite, rata dobânzii practicate este mai mică decât media pentru sectorul bancar, care a fost pentru luna de referință de 7,92%. Situația dată este o consecință a specificului sistemului bancar național axat pe creditarea consumului”, a explicat Viorel Gîrbu.

Expertul a mai menționat că rata dobânzii pentru creditele oferite persoanelor juridice sau persoanelor fizice care practică anumite activități, în cazul Republicii Moldova, înregistrează mărimi peste media ratei dobânzii pentru creditele oferite pentru alte destinații.

Viorel Gîrbu a evidențiat faptul că, în luna octombrie 2021, rata dobânzii totale pe termene pentru creditele oferite în lei persoanelor juridice a fost cu 24 p.p. de bază mai mare decât media acestui indicator pe tot sistemul bancar (nivel minim pentru anul curent), pe când în cazul creditelor oferite persoanelor fizice care practică anumite activități rata medie a dobânzii a fost cu 185 p.p. de bază mai mare.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?