Creditele noi acordate au crescut semnificativ: De ce se împrumută moldovenii?

În luna martie 2022, creditele noi acordate au constituit 4, 53 miliarde lei, în creștere cu 29,1 la sută față de luna martie 2021. 71,3 la sută reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3,23 miliarde lei. 27,0 la sută reprezintă creditele în valută, al căror volum recalculat în lei a constitui 1,22 miliarde lei., iar 1,7 la sută revin creditelor atașate la cursul valutei, care au constituit 75,8 milioane lei, scrie yellowages.md

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei(BNM), din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 53,4 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 38,8 la sută din totalul creditelor.

Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare (53,3 la sută) și de creditele acordate persoanelor fizice (31,9 la sută). În cadrul creditelor acordate societăților comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerțului (31,3 la sută).

Creditele în valută au fost solicitate, preponderent, de către societățile comerciale nefinanciare (90,1 la sută), unde ponderea majoră (62,6 la sută) revine comerțului.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna martie 2022, s-a micșorat comparativ cu luna precedentă cu 2,9 la sută și a constituit 1,03 miliarde lei.

Totodată, din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (65,1 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 11,34 la sută.

De menționat că 97,2 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională.

Dosar Media

Ai o noutate?