Consiliul Concurenței se plânge că este ținta unor presiuni din partea Președinției prin denunţul depus la Procuratura Generală

Consiliul Concureței se plânge că este ținta unor presiuni din partea Președinției, după ce președintele țării, Maia Sandu, a depus un demers la Procuratura Generală, pe faptul că există înțelegeri de cartel pe piața carburanților, care duc nemijlocit la majorarea nejustificată a prețului combustibilului.

”Consiliul Concurenţei a luat act cu îngrijorare de tentativa Preşedinţiei prin intermediul consilierului prezidențial Tofilat Sergiu de a exercita presiuni asupra Consiliului Concurenței prin denunţul adresat la Procuratura Generală.  Consiliul Concurenţei este nedumerit de faptul că acest denunţ apare în condițiile în care conform Hotărîrii Parlamentului nr. 29 din 12.03.2021, Consiliul Concurenței până la data de 12.04.2021 urmează să prezinte Parlamentului raportul de investigație a înțelegerilor de cartel”, se arată într-o reacție a Consiliului Concurenței.

Nedumerirea  responsabililor de la Consiliul Concurențelor este cu atât mai mare cu cât ”Preşedinţia cunoştea despre acţiunile întreprinse de Consiliul Concurenţei în această direcţie, poziţia acestora fiind  anunțată inclusiv în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate din 26 februarie curent”.

”Dat fiind această situaţie, deducem că se încearcă antrenarea Consiliului Concurenţei în jocuri politice. Reamintim şi cu această ocazie despre inadmisibilitatea atragerii Consiliului Concurenţei în jocuri politice, dar şi despre inadmisibilitatea exercitării presiunilor de orice fel asupra organului ce veghează asupra implementării corecte a legislaţiei concurenţial”, susține Consiliul Concurenței.

Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratura Generală în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa carburanţilor. Consilierul prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, care a semnat denunțul, spune că ”șefii companiilor petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme – așa cum a dormit și conducerea Băncii Naționale când a fost devalizat sistemul bancar”.

Sergiu Tofilat notează în denunțul său că încă în iulie 2019 preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, a anunţat că instituția deţine probe privind înțelegerile de cartel pe piața produselor petroliere, dar de atunci nu s-a făcut nimic.

În denunț, consilierul prezidențial aduce mai multe argumente privind existența înțelegerilor de cartel pe piața produselor petroliere. Între acestea – ieftinerea consistentă a barilului de petrol pe parcursul anului trecut pe piața internațională, ieftinire care nu s-a reflectat aproape deloc în prețurile afișate la bezinăriile din Moldova.

Astfel, în perioada februarie-iunie 2020, prețul de import al bezinei a scăzut cu 62%, dar la pompă ieftinerea a fost de numai 18%, prețul de import al motrinei s-a redus cu 57%, dar la în benzinării cu doar 24%, iar gazul lichefiat a fost importat la prețuri mai mici cu 55%, dar, pentru consumatori, ieftinerea a fost de doar 12%.

Un alt detaliu important este că atunci când carburanții s-au scumpit, începând cu finele anului 2020, companiile petroliere au mărit aproape instantaneu prețurile la pompă. Asta în timp ce stocurile de petrol pe care le importaseră deja la prețuri mici ar fi putut asigura menținerea prețului pentru încă 19-32 de zile.

Cea mai recentă scumpire a carburanților s-a produs pe 12 martie, când majorarea a fost de aproape un leu. Atunci petroliștii au reacționat imediat la creșterea prețului pe piața internațională, când barilul a ajuns la 70 de dolari. Peste doar șase zile, prețul barilulului a coborât la 63 de dolari, dar petroliștii moldoveni au uitat să scadă prețul.

În următoarele zile barilul a ajuns la 60 de dolari, iar în prezent s-a stabilizat la 64 de dolari. Cu toate acestea, la benzinăriile din Moldova prețurile au rămas majorate. Pe 20 ianuarie curent, Consiliul Concurenței a organizat descinderi la sediul mai multor companii petroliere în cadrul unor investigații privind ”încălcarea legislației concurențiale”.

De atunci, instituția nu a comunicat nimic despre evoluția anchetei. În ultimii ani, Consiliul Concurenței a fost acuzat în repetate rânduri că nu face nimic pentru anihilării înțelegerilor de cartel pe piața petrolieră. Instituția a respins de fiecare dată acuzațiile.

Dosar Media

Ai o noutate?