Dosar Media continuă proiectul #destatîncasă. În fiecare săptămână, lideri de opinie, jurnaliști, politicieni sau oameni cunoscuți, din diferite domenii de activitate, vin cu cu recomandări de cărți, filme sau muzică. Credem că acestea vă vor ajuta să treceți mai ușor peste zilele petrecute în izolare. În plus, așa aflăm și noi ce cărți citesc sau ce muzică preferă oamenii de succes de la noi din țară.
Cea care vine cu recomandări în această săptămână este Olesea Golban, licențiată în psihologie.
Cititul nu îngrașă. Cititul educă, motivează și “mișcă” lucrurile din interiorul tău.
Cred cu tărie că fiecare carte pe care am citit-o a venit la vremea și momentul potrivit. Recomandările de astăzi sunt de fapt cărțile care m-au schimbat, pentru că le-am citit în momente dificile din viața mea.
Curajul de a fi vulnerabil, de Brene Brown
La temelia celor 7 capitole ale cărții stau anii de cercetare a autoarei, dar și exeperiențele ei personale.
Cartea te ajută să înțelegi că vulnerabilitatea nu este un lucru rău, greșit sau slăbiciune, ci te încurajează să ai curaj să fii tu.
Autoarea pune în lumină societatea “nemulțumită” în care trăim, standardele prea înalte spre care țintim, comparația excesivă cu ceilalți, impactul și consecințele acestora asupra personalității noastre.
“Inovația, creativitatea și schimbarea se nasc din vulnerabilitate,” Brene Brown
Cum să vorbim în public, de Dale Carnegie
Pentru mulți dintre noi vorbitul in public este o provocare, inclusiv și pentru mine.
Personal, eram obosită de această frică, de blocaje în comunicare și am căutat o soluție printre rafturile librăriei.
Am găsit această carte și după părerea mea e utilă tuturor, nu doar celor care întâmpină dificultăți.
Conform autorului, fiecare din noi poate deveni un bun orator doar dacă ne dorim acest lucru, dacă depunem efortul necesar și desigur exersare și iar exersare.
Cartea te învață nu doar cum să ții un discurs reușit dar și cum să captezi atenția interlocutorului tău, cum să comunici eficient, cum să îți exprimi clar punctul de vedere, despre încrederea în sine și dezvoltarea curajului. Sunt mici secrete și detalii dar care luate toate împreună fac diferența.
Ce mi-a plăcut nespus de mult sunt exemplele menționate, și anume experiențele celor mai celebri oratori din lume. Astfel, aflăm că Lincoln, Roosevelt, Mark Twain și mulți alții și-au început cariera în oratorie, și că nici lor nu le-a reușit din prima, dar perseverența, exersarea și dorința de a aduce schimbare, i-a făcut să reușească.
“Cel care nu are originalitate în exprimare este puțin probabil că va dovedi originalitate în gândire”
Inteligența emoțională, de Daniel Goleman
O carte incredibilă care include compartimente diverse dar care în sine au la bază “emoția”. De asemenea, autorul are câteva clipuri interesante pe YouTube și TED, pe care la fel le recomand.
Revenind la carte, ea ne ajută să înțelegem ce înseamnă emoția, să le înțelegem pe fiecare din ele, cum le putem gestiona dar și rolul lor în dezvoltarea personalității noastre.
Ultimul capitol din carte mi-a plăcut în mod special, pentru că autorul ne prezintă avantajele predării inteligenței emoționale în școli, ceea ce consider că este util și necesar ca tinerii să citească cărți despre emoții și cum să le conștientizeze.
Cele trei cărți recomandate sunt centrate pe dezvoltare personală și ne ajută să descoperim foarte multe lucruri interesante despre noi, dar și despre cei cu care interacționăm în fiecare zi.
Spor la citit 🙂