Colaj: Dosar Media

Ciocoi spune că dacă vor fi dovezi că serviciile ucrainene l-au răpit pe Ceaus, atunci Moldova va trebui să-i ”răspundă” Ucrainei

Răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus din Republica Moldova a devenit subiectul unor importante dispute între politicienii moldoveni, dar și a unui posibil scandal diplomatic între Chișinău și Kiev, susțin unele voci.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, susține că va fi constituit un grup de lucru mixt cu reprezentanți din Ucraina și Moldova pentru a face lumină în acest caz.

Ciocoi mai afirmă că a fost asigurat de către ministrul de Externe al Ucrainei, că serviciile speciale din țara vecină nu au vreo implicare în răpirea lui Ceaus, asta deși au apărut informații și chiar o investigație în presă, unde se aduc argumente și se arată legături clare între persoanele care au fost în perioada răpirii lui Ceaus în Moldova și serviciul militar de securitate al Ucrainei.

Astfel, premierul interimar afirmă că dacă vor fi dovezi incontestabile că serviciile se securitate ale Ucrainei au vreo implicare în acest rapt, atunci relațiile diplomatice moldo-ucrainene vor fi umbrite, iar Republica Moldova va trebui să-i ”răspundă”  părții ucrainene, conform cutumelor diplomatice.

”Trebuie să găsim cine stă în spatele acestui rapt. Să avem dovezi foarte clare în cazul în care sunt anumite sau alte servicii din Ucraina, și doar după analizarea dovezilor incontestabile putem întreprinde anumite acțiuni pe linii bilaterale”, spune Ciocoi într-un interviu pentru radio Sputnik.

Mai mult decât atât, premierul interimar menționează că dacă se adeverește că serviciile noastre nu au fost informate și nu s-a coordonat acest lucru cu ele, deja este grav, cutuma internațională fiind foarte explicită la acest capitol.

”Cutuma internațională spune foarte clar că astfel de operațiuni, dacă se desfășoară de către serviciile secrete ale unui stat pe teritoriul altui stat, ele nu pot avea loc fără coordonarea prealabilă cu serviciile similare din statul unde urmează să se desfășoare operațiunea corespunzătoare. Respectiv, dacă serviciile noastre nu au fost informate și nu s-a coordonat acest lucru cu ele, deja este grav. Este un lucru care nu se admite în relațiile internaționale, mai ales în relațiile dintre două state care sunt prietene și vecine”, a explicat Ciocoi.

Cazul răpirii lui ”Ceaus” arată care este starea de lucruri din Republica Moldova. Declarația îi aparține fostului ministru de Interne, deputatul PD, Alexandru Jizdan.

Potrivit demnitarului, subiectul răpirii judecătorului ucrainean în amiaza mare din Chișinău, ar trebui să fie abordat la cel mai înalt nivel, respectiv să fie convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru înțelege de ce ”unii au îndrăznit să recurgă la această acțiune, sfidând toate instituțiile de stat din Republica Moldova”.

”Ar îndrăzni Moldova să meargă să-și aducă un infractor anunțat în căutare din alt stat. Nu știu dacă noi avem așa posibilități. Faptul că a fost sfidată legea și toate instituțiile statului, este un lucru care trebuie analizat la greu, nu doar de servicii, dar și de primele persoane în stat – premierul interimar, președintele țării și președintele Parlamentului. Este nevoie de convocat Consiliul Suprem de Securitate. Este nevoie ca acest subiect sa fie pe agenda Parlamentului și a tuturor instituțiilor. S-a produs un lucru foarte grav, inclusiv ca imagine, concluziile pe care le fac unii e că în Moldova poți să faci ce vrei și să sechestrezi pe cine vrei”, a declarat Alexandru Jizdan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Menționăm că președintele țării, Maia Sandu, deocamdată nu a anunțat dacă are de gând să convoace în următoarea perioadă Consiliul Suprem de Securitate, rezumându-se la o interpelare publică către MAI și SIS, în vederea unor lămuriri.

Într-o investigație publicată de rise.md, la patru zile de la răpirea judecătorului ucrainean, se menționează despre legătura serviciilor ucrainene și răpirea lui Ceaus, fiind ”utilizate” persoane cu un trecut dubios care au venit și au părăsit Republica Moldova în aceeași perioadă. Coincidență? E prea mult spus, spun jurnaliștii de investigație de la RISE.

”Astfel, potrivit informațiilor, urmele serviciilor speciale ucrainene și ale foștilor oficiali de securitate sunt evidente. Au ajuns în Moldova și au părăsit țara aproape în același timp, iar doi dintre ei înșiși au confirmat jurnaliștilor că se aflau în Republica Moldova exact în momentul în care Ceaus a fost răpit”, se menționează în investigație.

Potrivit investigație, în operațiunea privind răpirea fostului judecător ucrainean sunt implicate zece persoane, fiind vorba despre foști colaboratori ai serviciilor ucrainene, dar și alte persoane cu un trecut dubios.

De asemenea, ziariștii au reușit să obțină copii ale pașapoartelor tuturor celor zece persoane, care, potrivit surselor RISE, ar fi fost implicate în răpirea judecătorului și s-ar afla în vizorul organelor de anchetă din Moldova. Aceștia s-ar fi aflat în Republica Moldova exact în perioada când a fost răpit Ceaus, unii dintre au și declarat că aflarea lor în țara noastră și ieșirea din Moldova în ziua răpirii judecătorului e pură coincidență.

Trei dintre cei vizați în investigația RISE ar avea conexiuni cu serviciul militar de spionaj al Ucrainei, unul fiind diplomat, iar ați trei au activat în cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei.

Amintim că magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău.

Poliția a pornit un proces penal pe acest caz, iar o persoană a fost reținută.

Dosar Media

Ai o noutate?