FOTO:sis.md

Cine va fi noul director SIS: Esaulenco se va alege cu o nouă funcție – SURSE

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco și-a depus astăzi cererea de demisie. Cine va fi noul director SIS este întrebarea zilei. În locul lui Esaulenco ar putea veni un om din sistem, este vorba despre vicedirectorul SIS Sergiu Druța, scrie POLITIK.MD.
Totodată, o altă candidatură vehiculată ar fi cea a lui Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate, expert în politică externă, politica europeană și administrație publică. În același timp, Alexandr Esaulenco se va alege cu o funcție în serviciul diplomatic. Ce de-a treia candidatură este cea a lui Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Recean este fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova 

Cine este Sergiu Druța?

Sergiu Druța a fost numit în funcţia de director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova la 03 noiembrie 2021, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova Nr. 216-IX.

În perioada 1995 până în prezent a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, inclusiv poziții de conducere.

În anul 1994 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Matematică și Cibernetică.

S-a născut la 12 iunie 1970, în satul Mașcăuți, raionul Criuleni, Republica Moldova. Este căsătorit și are doi copii.

Cine este Iulian Groza?

Este expert în politică externă, politica europeană și administrație publică. A lucrat ca ministru adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, conducând direcția integrării europene (iunie 2013-februarie 2015). Înainte de aceasta, Iulian Groza a deținut mai multe funcții, inclusiv postul de director general al Departamentului integrare europeană al Ministerului Afacerilor Externe. A lucrat, de asemenea, la Bruxelles, în cadrul reprezentanței Republicii Moldova la UE. Iulian Groza a făcut parte din echipa Republicii Moldovei care a condus negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană, și a condus grupul de lucru în cadrul dialogului Moldova-UE pentru liberalizarea regimului de vize. În prezent, Iulian Groza este directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Iulian Groza este doctorand al Universității de Stat din Moldova și are o diplomă în domeniul dreptului. A făcut studii postuniversitare în domeniul studiilor europene la Universitatea din Birmingham, și studii de securitate NATO la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (ȘNSPA) din București.
Cine este Dorin Recean?

Dorin Recean a exercitat funcția de ministru al afacerilor interne în perioada 2012-2014, când a fost coleg în echipa guvernamentală cu Maia Sandu, care s-a aflat în funcția de ministru al educației. El a spus că a contribuit la reformarea poliției, la liberalizarea regimului de vize cu UE, a schimbat uniforma polițiștilor și metodele de lucru.

Dosar Media

Ai o noutate?