Cine sunt cele 30 de persoane decorate cu „Ordinul Republicii” de Maia Sandu

Cine sunt cele 30 de persoane decorate cu „Ordinul Republicii” de Maia Sandu

Președintele Maia Sandu a conferit unui număr de 30 de personalități cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”.

În decretul prezidențial semnat vineri, 15 octombrie, se spune că înalta distincție le este acordată cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea Independenței țării, marcată în acest an.

Pe lista celor 30 de persoane decorate se regăsesc oameni de cultură și economiști, activiști civici și primari, profesori și cadre medicale, savanți și sportivi. „Ordinul Republicii” le-a fost conferit „pentru contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succesele profesionale atinse, precum și pentru spiritul civic de care au dat dovadă și implicarea plenară în viața societății”.

Printre cei decorați se numără fostul premier Valeriu Muravschi (1991-1992, decorat post-mortem), Paul Bran, primul rector al ASEM (decorat post-mortem), jurnalistul Tudor Iașcenco (decorat post-mortem), scriitorul Vasile Romanciuc, scriitoarea Tatiana Țîbuleac, folcloristul Andrei Tamâzlâcaru, compozitorul Anatol Ștefăneț, fotojurnalistul Nicolae Pojoga, soprana Valentina Naforniță, cântărețul de operă Ioan Paulencu, etnografa Varvara Buzilă, istoricul Nicolae Bulat.

„Sunt talente care au dus faima țării departe în lume ori care au muncit cu dedicație acasă pentru a salva vieți, a forma generații și a realiza proiecte inedite. Iar astfel – prin efort, tenacitate și profesionalism – au schimbat Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

Lista completă a celor 30 de personalități decorate pe 15 octombrie cu „Ordinul Republicii” poate fi accesată pe site-ul Președinției.

Dosar Media

Ai o noutate?