Cine l-a asasinat pe fostul deputat Ion Butmalai – Dezvăluiri înfiorătoare

Fostul deputat PLDM Ion Butmalai ar fi fost asasinat de către angajați ai Direcției 5 din cadrul Ministerului de Interne, susține fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, victimă și el a unei înscenări din partea aceleiași structuri.

Petic a declarat marți, în cadrul emisiunii Cotidianul Live, că asasinatul lui Butmalai a fost „efectuat în practică de către cei din Direcția 5”.

”Asasinarea lui Ion Butmalai a fost comandată de către unii dintre cei care se aflau atunci la conducerea Republicii Moldova și de către anumite structuri din lumea interlopă. Ce cunosc eu, și urmează să vadă opinia publică, e că Ion Butmalai a fost împușcat de către angajați ai Direcției 5 care ofereau servicii de killer”, susține polițistul.

El a mai menționat că ar exista investigații în acest sens și a refuzat să ofere mai multe detalii.

Ion Butmalai a decedat în anul 2014, în preajma alegerilor anticipate, la scurt timp după ce anunțase o conferință de presă în cadrul căruia urma să facă dezvăluiri despre jaful din sistemul bancar.

Concluziile anchetei au fost că Butmalai s-a sinucis, asta deși deputatul lupta la greu cu Vladimir Plahotniuc, iar înainte de a face anumite dezvăluiri grave în adresa lui Plahotniuc, dar și a altor politicieni aflați la cârma țării la acea vreme, Butmalai a fost găsit împușcat.

Atunci, atât familia sa cât și cei care l-au cunoscut au refuzat să creadă că Butmalai s-a sinucis, având în vedere curajul și dârzenia de care da dovadă deputatul în lupta cu sistemul mafiot.

Amintim că, în mesajul publicat pe internet şi prezentat drept ultima scrisoare a lui Ion Butmalai, ex-deputatul le cere procurorilor să-i învinuiască de moartea sa pe liderul PLDM Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc. Totodată, Butmalai scrie că la răspundere ar trebui să fie traşi foştii săi colegi de partid Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Vadim Pistrinciuc şi Victor Roşca. Avocatul succesorilor lui Butmalai afirmă că toţi cei vizaţi trebuie să fie audiaţi de procurori. 

Cine a fost Ion Butmalai

Ion Butmalai a fost ales deputat în 2009, pe listele Partidului Liberal Democrat. El avea 50 de ani şi era originar din oraşul Cahul.

În perioada 1984 – 1985 a activat în calitate de polițist la Comisariatul de Poliţie din Leova.

Ulterior a fost Inspector superior şi Şef al Secţiei examinare şi evidenţă transport Cahul al Ministerului Dezvoltării Informaţionale.

Butmalai a deținut și funcția de Inspector superior în cadrul Direcţiei Generale înmatriculare transport şi examinarea conducătorilor auto din raionul Cahul, iar ulterior a fost șeful poliţiei municipale a Comisariatului raional de poliţie Cahul. 

În 1992 a obținut Medalia Meritul Militar prin decretul al Preşedintelui de atunci Mircea Snegur.

În 2007 – 2008 a deținut funcția de Vice-preşedinte al raionului Cahul. Din 2008, Ion Butmalai este membru al Consiliului Politic al Partidului Liberal Democrat.

Din 2009 ocupă funcţia de deputat pe listele PLDM şi secretar al Comisiei Parlamentare Securitate Naţională.

Turcan Ana

Ai o noutate?