Foto:dosarmedia.md

Cine este noua ministră a Educației – a insistat să fie rupte coperțile a două mii de cărți pe care scria ”limba română”

Astăzi, președintele în exercițiu, Igor Dodon a semnat decretul de numire a Liliei Pogolșa în funția de Ministru al Educației, Culturii și Cercetării. Așadar, numele noii ministre are multe schelete în dulapul carierei sale.

Când era la Ministerul Educației în funcția de vice-ministru a ”insistat să fie rupte coperțile a două mii de cărți, întrucât pe ele scria ”limba și literatura română”. Totodată, a fost membru al Consiliului Național Politic al PD, pe când formațiunea era condusă de Vladimir Plahotniuc

Lilia Pogolşa a învăţat la şcoala din satul natal, Oneşti, raionul Străşeni, iar ulterior a absolvit Tehnicumul de economie şi planificare din Bender. Între 1978 şi 1981 ea a studiat la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”. Studiile de doctorat le-a făcut 10 ani mai târziu la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă.

Şi-a început activitatea în calitate de profesoară de istorie la Şcoala medie Nr. 52 din orașul Chişinău, iar peste doi ani devine lector universitar la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”.

În 2002, având deja titlul de conferenţiară universitară şi de doctor în ştiinţe istorice, Pogolşa este instalată în funcţia de viceministră a Educaţiei, perioadă în care instituţia era condusă de Gheorghe Sima, iar Guvernul – de Vasile Tarlev.

A rezistat în această funcţie doar până în 2003, an în care a revenit la Catedra Etnologie şi Istoria Culturii a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Pogolșa a fost membru al Consiliului Național Politic a formațiunii conduse de Vladimir Plahotniuc

În 2008, Lilia Pogolşa revine într-o funcţie de conducere din cadrul unei instituţii subordonate ME, fiind numită directoare a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE), o instituţie publică, care gestionează formarea profesională a cadrelor didactice din Republica Moldova. Conform paginii electronice a Partidului Democrat, Pogolșa a fost membru al Consiliului Național Politic a formațiunii conduse de Vladimir Plahotniuc.

Lilia Pogolșa a fost numită viceministru al Educației după demisia Corinei Fusu și până la fuzionarea ministerului Culturii și cel al Educației, în perioada anului 2017. Ulterior, Moldova Curată a descoperit că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. De asemenea, funcționara deține un apartament de 3 milioane de lei, da și o casă de lux din sectorul Buiucani al Capitalei, care în 2017 era scrisă pe numele mamei sale, atunci în vârstă de 77 de ani.

În perioada când Maia Sandu conducea Ministerul Educaţiei a acuzat-o pe Lilia Pogolşa de abuzuri comise de aceasta în perioada în care aceasta conducea IŞE. „Cât am fost ministru am încercat să o demit din funcţie pentru incompetenţă şi abuz. Dar pentru că legislaţia muncii este deficientă, iar oamenilor care lucrau cu ea le-a fost frică să confirme în instanţe abuzurile, a trebuit să-i prelungim contractul”, preciza Sandu pe o reţea de socializare.

Și fosta ministră a Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei a declarat că ”Pogolșa  împreună cu alţi colegi din minister a insistat să rupem coperţile de pe 2000 de exemplare ale unui material didactic finanţat de OSCE, doar pentru faptul că pe el scria „limba şi literatura română” ,nu moldovenească, deci, nu corespundea Constituţiei, chiar dacă disciplina din curriculumul şcolar se numea deja corect”.

Dosar Media

Ai o noutate?