Foto: jurnaltv.md

Chicu, după declarațiile seci ale lui Spânu despre gaz: ”Gazprom-ul nu este “offshore”, se cere negociator corespunzător”

”Când dorești să obții de la Gazprom un preț la gaz mai mic decât cel de piață, abordezi negocierile în mod serios”- este reacția fostului premier Ion Chicu la declarațiile vagi ale ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu, cu privire la prețul gazelor naturale și un nou contract cu Gazprom.

 ”Gazprom-ul nu este “offshore”, se cere negociator corespunzător. Sechestrarea în stil terorist și arestarea neîntemeiată a lui Stoianoglo –  încercare de a sustrage atenția populației de la eșecurile guvernării pe plan economic, social și pandemic. Este și o tentativă de a reinstaura frica. Mare eroare a Maiei Sandu”, declară Chicu.

Totodată, Chicu menționează că, ”Guvernul are instrumente suficiente pentru a atenua efectul creșterii prețurilor, iar situația bugetară confortabilă permite eliminarea TVA la gazele naturale pe perioada rece a anului”.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, s-a întors de la Sankt Petersburg fără a avea o înțelegere cu partea rusă cu privire la prețul gazului.

Spânu declară că nici discuția cu Alexei Miller, șeful de la Gazprom, nu a avut loc din motive ”obiective”.

”Din motive obiective nu m-am întâlnit cu domnul Miller. Însă m-am întâlnit cu Elena Burmistova, reprezentant al companiei. Ceea ce am comunicat și am insistat este ca Republica Moldova să primească la prețul de anul trecut. Urmează să fie stabilită o echipă de specialiști din partea Republicii Moldova și Gazprom pentru a continua negocierile”, spune Spânu.  

Cât privește alternativele pe care le are Republica Moldova, Spânu a menționat că:

”Discutăm despre alternativa de procurare a gazului de pe alte piețe – Rusia, România, Ucraina și UE. Noi putem transporta gaze din toate sursele menționate”, mai adaugă Spânu. 

Totodată, ministrul Spânu a precizat că autoritățile lucrează la un plan de subvenționare a facturilor, însă doar pentru persoanele social-vulnerabile.

Totodată, Spânu menționează că nu există riscul ca Republica Moldova să rămână fără energie electrică, în contextul anunțului pe care l-a făcut Centrala de la Cuciurgan.

Turcan Ana

Ai o noutate?