Foto: facebook/CEC

Diaspora ar putea avea dificultăți în procesul de vot de la 1 noiembrie

Cetățenii moldoveni aflați în Franța, Spania, Irlanda și Israel ar putea avea dificultăți în procesul de vot de la 1 noiembrie. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că din cauza pandemiei de COVID -19, în aceste state au fost introduse restricții.

Franța

Într-un comunicat, MAEIE specifică că din data de 17 octombrie 2020, Franța a instituit pentru o perioadă de patru săptămâni, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze.

„Măsurile vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele: Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa, nefiind însă afectată cea din Bordeaux. Ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale. Prin intermediul anunțurilor în mediile sociale, precum și în cadrul grupurilor diasporei, ambasada de la Paris recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00, pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților”, se arată în comunicat.

Spania

Și în cazul Spaniei, Guvernul acestei țări a aprobat la 25 octombrie curent, în ședință extraordinară, starea de alarmă pentru 15 zile. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic. Pentru a evita dificultățile de deplasare a cetățenilor moldoveni la vot, misiunea noastră diplomatică a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Irlanda

Autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară.

În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

Amintim că Comisia Electorală Centrală  a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Dosar Media

Ai o noutate?