Cerealele moderne care conțin gluten creează dependență mai mult decât oricând

Dacă ai simțit vreodată o plăcere euforică după ce ai mâncat un covrig , un corn, o gogoașă sau un croasant, nu s-a întâmplat doar în imaginația ta și nu ești singurul.

Glutenul se descompune în stomac pentru a deveni un amestec de polipeptide, care pot traversa bariera hemato-encefalică. După ce reușesc să pătrundă, se pot lega de receptorul de morfină al creierului pentru a produce o senzație de euforie senzorială.

Acesta este același receptor de care se leagă medicamentele opiacee, creând efectul de plăcere, care, la rândul ei, dezvoltă dependență.

Referindu-ne la impactul acestora asupra creierului, cel mai interesant este că pentru a bloca acțiunea pot fi folosite medicamente care blochează opiaceele precum naloxona și naltrexona- aceleași medicamente folosite pentru a inversa acțiunea opiaceelor precum heroina, morfina și oxitocina.

Mai pe scurt,  digestia eliberează compuși de tipul morfinei, care se leagă de receptorii opiului din creier. Induce o formă de recompensă, o euforie ușoară. Când efectul este blocat, unele persoane resimt o senzație neplăcută, specifică, de sevraj.

Ținând cont de explicațiile anterioare, este oare de mirare că producătorii de alimente încearcă să îndese cât se poate de mult gluten în produse?

Și este oare o surpriză faptul că există atâtea persoane dependente de produse pline de gluten în ziua de astăzi –ațâțând flacăra nu numai a inflamației , ci și a epidemiei de obezitate?  

Dosar Media

Ai o noutate?