Ceapa roşie este unul dintre alimentele folosite frecvent în bucătăria românească. Cu un gust mai dulceag şi mai blând decât al cepei albe, are o serie de beneficii pentru sănătate, unele dintre acestea fiind mai puţin cunoscute.
Ceapa roşie este bogată în flavonoide, compuşi sulfurici şi vitamina C. Aceste substanţe pot preveni apariţia sau reduce evoluţia unor boli grave, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile neurodegenerative şi cele cardiovasculare.
Este bogată şi în vitaminele A şi B, dar şi în săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substanţe cu caracter antibiotic si diuretic.
Ceapa roşie conţine mai mulţi polifenoli decât usturoiul şi prazul. Aceştia sunt responsabili pentru creşterea numărului de bacterii bune din intestin. Mai mult, acete bacterii au un rol important pentru întărirea sistemului imunitar. Astfel, consumul de ceapă roşie vine cu o serie de beneficii pentru organism.
Un factor important este inhibarea celulelor canceroase, datorită efectului pe care-l are quercitina. Unele studii din SUA relevă că persoanele care consumă ceapă roşie au un risc de a dezvolta cancer de tract digestiv sau respirator superior cu până la 50% mai mic decât cele care nu consumă această legumă.
În plus, ceapa roşie previne apariţia ulcerului, cu precădere prin eliminarea radicalilor liberi. Această legumă minune susţine eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă pentru producerea ulcerului duodenal, conform cumsa. De asemenea, ceapa roşie reduce glicemia şi reglează nivelul colesterolului în organism.