Ce trebuie să se întâmple după război cu ”Transnistria”? Tănase: ”Nici un glonte nu trebuie să rămână în acel teritoriu”

În contextul războiului din Ucraina, conflictul înghețat de pe Nistru scoate în evidență și mai mult vulnerabilitățile de securitate provocate de această ”rană deschisă” de 30 de ani, la Nistru. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că odată cu încheierea războiului inițiat de Rusia împotriva Ucrainei, regiunea transnistreană ar trebui să iasă din zona gri și să fie luată o decizie trilaterală în acest, cu participarea Chișinăului, Kievului și Tiraspolului, dar fără implicarea Rusiei.

”Trebuie să fie o soluție trilaterală și durabilă. Nici un glonte nu trebuie să rămână în acel teritoriu, iar oamenii de acolo să continue modul de viață. După război va trebui să demontăm formatul 5 plus 2 privind soluționarea problemei transnistrene. Situația va fi hotărâtă de către Chișinău, Tiraspol, Kiev și atât. Le vom da autonomie celor din stânga Nistrului pentru că e și normal”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4.

Totodată, Alexandru Tănase a adăugat că: ”Situația din regiunea transnistreană – trebuie să recunoaștem că cei 1500 de militari ruși de acolo sunt o țintă legitimă pentru Ucraina, or, Kievul trebuie să se apere de orice pericol venit din Rusia. Dar acei soldați nu vor să fie aduși acasă în pachete de plastic, iar oamenii și liderii de acolo nu vor război în ruptul capului”, declară Alexandru Tănase.

Turcan Ana

Ai o noutate?