Ce șanse are Ucraina să adere URGENT la UE: ”Nu putem da impresia ucrainenilor că totul se poate întâmpla peste noapte”

Ce șanse are Ucraina să adere printr-o procedură rapidă la Uniunea Europeană?
Se pare că speranțele ucrainenilor de a adera rapid la UE sunt spulberate în ultimele zile de oficialii europeni care tot mai des dau de înțeles că Ucraina nu poate fi o excepție, totul trebuie făcut conform procedurilor și normelor Uniunii Europene.

„Nu există nicio procedură rapidă de aderare la UE”, a amintit premierul olandez Mark Rutte, joi, la Versailles, în timp ce Ucraina a depus o cerere în speranța de a adera „fără întârziere” la blocul comunitar al celor 27 de state, relatează AFP, preluat de Hot News.

Aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de lungă durată, dacă există într-adevăr una”, a adăugat el, ajungând la summitul european de lângă Paris, care intenționează să reafirme sprijinul european pentru țara atacată de Rusia.

Urmează să reafirmăm că „ne dorim să lucrăm intens cu Ucraina, ceea ce facem deja, indiferent de perspectivele unei candidaturi de aderare”, a precizat el.

Nu putem da impresia ucrainenilor că totul se poate întâmpla peste noapte”, a mai avertizat omologul său din Luxemburg, Xavier Bettel.

Vom discuta despre Ucraina ca membru al familiei noastre europene. Ne dorim o Ucraina liberă și democratică cu care împărtășim un destin comun”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei 27 sunt împărțiți în chestiunea unei viitoare aderări a acestei republici ex-sovietice la Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să-i integreze țara „fără întârziere”, înainte de a depune o cerere oficială.

Cum a început războiul din Ucraina?

În 2021, Rusia a pornit o concentrare de forțe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa și în întreaga lume.

La 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, președintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entități independente zonele care nu sunt controlate de guvern ale oblastelor Donețk și Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina și să trimită trupe ruse în aceste zone. Această decizie a venit ca urmare a unui vot favorabil din partea Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului Rusiei) la 15 februarie.

La 24 februarie 2022, Rusia a început invadarea Ucrainei.

Care este poziția UE față de invadarea Ucrainei de către Rusia?

UE condamnă cu fermitate decizia lui Putin de a recunoaște zonele care nu sunt controlate de guvern din Donețk și Luhansk și de a invada Ucraina. UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Nu doar Ucraina este atacată. Sunt atacate și dreptul internațional, ordinea internațională bazată pe norme, democrația și demnitatea umană. Acesta este terorism geopolitic, pur și simplu.Charles Michel, președintele Consiliului European, 1 martie 2022

Europa traversează unul dintre cele mai întunecate momente de după cel de al Doilea Război Mondial. O mare putere nucleară a atacat o țară învecinată și amenință cu represalii oricare stat care i-ar putea veni acesteia în ajutor.Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, 27 februarie 2022

La 24 februarie, liderii din UE s-au întâlnit în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles pentru a pregăti un răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Aceștia au solicitat Rusiei:

  • să înceteze imediat acțiunile militare
  • să își retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina
  • să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei
  • să respecte dreptul internațional
  • să își oprească campania de dezinformare și atacurile cibernetice

Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest act de agresiune și pentru toate distrugerile și pierderile de vieți omenești pe care le va provoca. Va fi trasă la răspundere pentru acțiunile sale.Declarația liderilor UE, 24 februarie 2022

Consiliul European a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. Prin acțiunile sale militare ilegale, Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și mondială. Consiliul European a subliniat dreptul Ucrainei de a-și alege propriul destin.

Liderii UE au subliniat că UE va continua să coopereze îndeaproape cu vecinii săi și au reiterat sprijinul ferm și angajamentul acesteia față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și a Republicii Moldova.

De asemenea, UE își va continua coordonarea strânsă cu partenerii și aliații în cadrul ONU, al OSCE, al NATO și al G7.

Recurgerea la forță și la constrângere pentru a modifica frontierele nu își are locul în secolul XXI. Tensiunile și conflictele ar trebui soluționate exclusiv prin dialog și diplomație.

Asistență pentru persoanele care fug din calea războiului

Războiul din Ucraina a dus la un aflux de sute de mii de persoane care caută refugiu în UE și Republica Moldova.

Un grup de persoane mergând, în apropierea unui tren.
Sute de mii de persoane se refugiază în UE – ©AFP

La 4 martie 2022, UE a decis să introducă sistemul de protecție temporară. Obiectivul este de a atenua presiunea asupra sistemelor naționale de azil și de a permite persoanelor strămutate să se bucure de drepturi armonizate în întreaga UE. Printre aceste drepturi se numără:

  • dreptul de ședere
  • accesul la piața forței de muncă și la locuințe
  • asistența medicală
  • accesul la educație pentru copii

Protecția temporară este un mecanism de urgență care poate fi aplicat în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate și care urmărește să ofere o protecție imediată și colectivă persoanelor strămutate care nu se pot întoarce în țara lor de origine.

Sprijin umanitar

În 2022, UE a alocat 90 de milioane EUR sub formă de asistență umanitară Ucrainei și Republicii Moldova, țară învecinată. Astfel, fondurile de urgență alocate începând din 2014 se ridică, în total, la aproape 284 de milioane EUR.

Noua finanțare va ajuta populația din Ucraina și persoanele care s-au refugiat în țările vecine prin furnizarea de alimente, apă, asistență medicală, adăpost și protecție, ceea ce va contribui la acoperirea nevoilor lor de bază.

Ca răspuns la escaladarea conflictului în februarie 2022, UE coordonează furnizarea de asistență materială Ucrainei și țărilor vecine prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Țările UE oferă asistență în natură Ucrainei, de la materiale medicale și articole pentru adăpost la echipamente specializate și vehicule. În plus, o contribuție substanțială din rezerva medicală rescEU este în curs de livrare. Aceasta cuprinde echipamente medicale specializate și materiale de protecție, cum ar fi măști și halate.

UE oferă, de asemenea, sprijin în materie de protecție civilă Slovaciei, Poloniei și Republicii Moldova.
Sursa: consilium.europa.eu/ Hot News.

Dosar Media

Ai o noutate?