Foto: canva.com

Ce este durerea de cap și care sunt cauzele cefaleei

Cefaleea este sinonim cu durerea apărută oriunde în regiunea capului și a gâtului. Durerea de cap poate fi difuza sau localizată, continuă sau intermitentă.

Ce este durerea de cap

Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de cap la un moment dat, în viață. Durerea de cap poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, rasă și sex. O durere de cap poate fi un semn al unei suferințe emoționale sau al unei suferințe legate de stres sau poate rezulta dintr-o tulburare medicala, cum ar fi migrena sau hipertensiunea arterială, anxietatea ori depresia.

Cauzele durerii de cap

Cefaleea sau durerea de cap poate să apară în orice parte a capului, pe ambele părți (fie pe partea dreapta, fie pe partea stângă a capului) sau într-o singură zonă. Durerile pot radia dincolo de cap dintr-un punct central sau pot să dea senzația de strângere ca într-o menghina. Durerile de cap pot fi ascuțite, pulsante sau dureri surde, pot să apară treptat sau subit. Pot să dureze mai puțin de o ora sau până la câteva zile.

Ce factori pot cauza dureri de cap

  •   mahmureala indusa de consumul de alcool;
  •   o tumora la creier;
  •   cheaguri de sânge;
  •   hemoragie în sau în jurul creierului;
  •   intoxicația cu monoxid de carbon;
  •   o comoție;
  •   deshidratarea;
  •   gripa;
  •   atacurile de panica;
  •   accidentul vascular cerebral.

Stresul, o sursa a durerilor de cap

Exista puține cercetări care să confirme cauza exacta a durerilor de cap datorate stărilor de tensiune. Se crede că aceste dureri de cap apar din cauza stresului fizic exercitat asupra mușchilor din structura capului. Și stresul emoțional poate provoca dureri de cap datorate stărilor de tensiune, făcând că mușchii din jurul craniului să se contracte. Daca stresul este una dintre cauzele care contribuie la durerea de cap, este bine să înveți să recunoști și să minimalizezi situațiile stresante, pentru că odată ce reduci stresul, acest lucru iți poate fi de ajutor.

Cauze genetice ale durerilor de cap

Cefaleea cluster este numita astfel deoarece are tendință să apară zilnic, pe o perioada de o săptămână sau mai mult, apoi pacientul are lungi perioade de timp în care nu se confrunta cu dureri de cap. Cauza durerii de cap de tip cluster este incerta, însă se poate datora eliberării subite a unor substanțe chimice în creier.

Efortul excesiv și deshidratarea, cauze ale durerilor de cap

Cauze ale durerilor de cap pot fi inclusiv efortul excesiv și deshidratarea. Cauza exactă a durerilor de cap datorate stărilor de tensiune este necunoscuta, însă aceste dureri de cap au fost legate de factori precum stresul și deshidratarea. Se mai crede că cefaleea de tensiune apare datorita stresului fizic/efortului depus de musculatura capului. De exemplu, acești factori de tensiune pot face că mușchii din jurul craniului să se contracte, persoana să „strângă” din dinți și să aibă spasme musculare

Loviturile la cap și durerile de cap persistente

Exista numeroase cauze care pot sta la baza durerii de cap, iar specialiștii spun că inclusiv modificările apărute în circulația sângelui și un traumatism precum o lovitura pot cauza durere de cap. Daca durerile de cap sunt persistente, un pacient ar trebui să caute imediat îngrijiri medicale, mai ales daca a suferit o lovitura la cap. De exemplu, daca durerea de cap este asociata cu un traumatism recent la cap sau cu o căzătură, este cazul că persoana să meargă la spital.

Mahmureala, o cauza frecventa a durerilor de cap

Persoanele care beau prea mult alcool se pot trezi dimineața cu o durere de cap bine-cunoscuta, datorata efectelor consumului de alcool și efectelor deshidratării.

Tumori cerebrale

Durerea de cap este un simptom care poate fi asociat cu multe boli, iar unele dintre cauzele cefaleei secundare pot fi mortale sau pot pune viață pacientului în pericol. Aici este vorba de tumorile cerebrale, acele probleme grave de la nivelul creierului. Tumorile cerebrale, în special cele primare, care își au originea în creier sau metastazele de la un cancer care a început într-un alt organ pot fi o cauza a durerii de cap.

Intoxicări cu monoxid de carbon

Nu are miros, nici gust, nici sunet și din păcate nici oamenii, nici animalele nu își pot da seama când respira monoxid de carbon, însă acesta poate fi fatal. Când persoana respiră o perioadă scurtă de timp acest monoxid de carbon și poate că nu își da seama, ea poate avea dureri de cap.

Hipertensiunea

O durere de cap poate rezulta și dintr-o afecțiune medicală, cum ar tensiunea arterială prea mare. O valoare prea mare a tensiunii arteriale poate indica o situație de urgență. Dacă această hipertensiune arterială este asociată cu durere în piept, dificultăți de respirație, durere de cap, amețeală, durere de spate sau abdominală, atunci pacientul trebuie să ceara îngrijiri medicale imediat.

Foamea și alimentația precara

Unele dintre durerile de cap pot fi declanșate de factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi anumite alimente, precum carnea procesata care conține nitrați. Un program neregulat, care iți afectează orele obișnuite de masa, te poate face să te simți tensionat, înfometat și cu dureri. În acest caz, capul și nu stomacul tău este cel care iți spune că este timpul să mănânci. Unul dintre răspunsurile corpului nostru la senzația de foame, adică durerile de cap, sunt un semnal ce indica obiceiuri alimentare nesănătoase.

Tulburările de somn sau privarea de somn

Un alt factor care declanșează o durere de cap de tipul migrenei este nu doar privarea de alimente, ci și privarea de somn. În funcție de cauză, unele dintre cele mai comune tipuri de cefalee sunt durerile de cap hipnice, adică durerile de cap care trezesc o persoana din somn. Și tulburările de somn trebuie avute în vedere, deoarece printre cauzele durerilor de cap se numără și privarea de somn.

Probleme de vedere

Oboseala ochilor, cum ar fi cea cauzata de faptul că citești sau stai prea mult timp în fata ecranului unui calculator, poate să provoace dureri de cap. Problemele de vedere intră, astfel, în categoria factorilor care declanșează cefaleea. Unele dintre cauzele care duc la apariția problemelor de vedere sunt: atunci când te concentrezi pe o singura sarcină pe o perioada lunga de timp, când stai într-un mediu care nu este luminat în mod corespunzător, când te simți stresat sau obosit, când ai ochii uscați sau ai vederea slăbită.

Tipuri de dureri de cap

Durerile de cap sunt clasificate, în principal, că fiind „primare” sau secundare”. Durerile de cap primare sunt benigne, dureri de cap recurente care nu sunt cauzate de o afecțiune de baza sau de probleme structurale. Pe de alta parte, durerile de cap secundare sunt cauzate de o boala ori afecțiune care este substratul acelor dureri, cum ar fi o infecție, o lovitura la cap, afecțiuni vasculare, hemoragii cerebrale sau tumori.

Citește și: Cât trebuie să dormi în funcție de vârstă – câte ore i se cuvine unui copil

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?