Foto: primul.md

Ce compensații vor primi consumatorii casnici în facturile la gaz din toamnă – Precizările ministrului Muncii și Protecției Sociale

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari anunță că autoritățile vor acorda compensații semnificative la iarnă pentru consumatorii casnici. Oficialul a declarat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Realitatea TV că prețul trebuie să fie comparabil cu cel de anul trecut, iar creșterea de tarif să poată fi acoperită din cheltuielile gospodăriei.

„În octombrie și noiembrie toate gospodăriile se vor înregistra într-un sistem informațional. Va fi un formular online cu o procedură, vor putea declara numărul locului de consum, IDNP-ul persoanei, vor declara și veniturile pentru ca să vedem cât la sută din cheltuielile gospodăriei reprezintă energia și eventual alte criterii sociale”, a declarat Spătari.

În perioada menționată, după ce vor fi examinate toate informațiile, guvernul va veni cu criteriile de împărțire pe categorii.

„Problema noastră cu adevărat acum este că noi nu ne cunoaștem populația. Știm că sunt foarte vulnerabili, dar cine și în ce categorie este nu știm, pentru că nu avem aceste informații. Este un proces destul de amplu și să ne asigurăm că acoperim cât mai multe familii”, a dat asigurări ministrul

El a explicat că persoanele care nu se vor putea înregistra singure, în mod special pensionarii, vor fi ajutați de către asistenții sociali și alte instituții abilitate.
Ministrul a mai spus că în cazul în care vor f prezentate informații eronate de către cetățeni vor fi luate în calcul venitul oficial.

Amintim că pe 4 august Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru gazul natural. Acestea vor fi luate în considerate retroactiv, adică se vor regăsi în facturile pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz sau 21,29 (fără TVA). Asta în condițiile în care, în august, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom la un preț de $1 458, ceea ce constituie cu $480 mai mult față de luna precedentă.

Turcan Ana

Ai o noutate?