alina-zbanca-1

Ce-ar face Alina Zbancă dacă ar ajunge ministru al Afacerilor Interne – Trei priorități

Fosta șefă a Serviciului de Presă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbanc a fost provocată în cadrul unui interviu pentru Dosar Media să numească trei acțiuni importante sau reforme pe care s-ar angaja să le facă în primul an de activitatea, dacă ar fi șefă la MAI.

Alina Zbancă a declarat că unul din obiective ar fi separarea instituțiilor de protecție și combatere a corupției. Ea spune că această instituție merită să aibă în subordine o direcție, o subdiviziune care să protejeze angajații și despre care angajații să știe exact că în momentul în care au o problemă merg acolo și ea va fi soluționată și una separată care se va numi – combaterea corupției în rândul angajaților.

”Actualmente, în cadrul instituției, în cadrul ministerului există Serviciul Protecție Internă și Anticorupție. Aș separa aceste două noțiuni și aș face două instituții, direcții – nu neapărat subdiviziune. Una responsabilă doar de protecția angajaților și cealaltă de combaterea corupției.

Pentru că, din păcate, acest serviciu s-a transformat într-o adevărată bâtă și angajații din cadrul MAI, în momentul în care au o problemă, nu știu unde să meargă și cui să-i ceară ajutor. Eu, la rândul meu, m-am confruntat cu asta. În momentul când aveam o problemă și știam sigur că se întâmplau niște acțiuni absolut ilegale în spatele meu, când am mers la ei am înțeles că ei sunt doar un bisturiu. Oamenii aceștia nu au capacitatea să mă protejeze pentru că ei sunt un bisturiu care acționează și taie la indicația unui ministru”, a declarat Alina Zbancă.

Totodată, ea spune că discută des cu angajați din teritoriu, inclusiv polițiști și pe care de fiecare dată îi întreabă cum le merge, ce s-a schimbat și ce și-ar dori să se schimbe.

În acest context spune că mulți vorbesc despre salarii mici, despre faptul că își plătesc cu greu chiria. Reieșind din asta, Alina Zbancă susține că un alt obiectiv ar fi asigurarea angajaților MAI cu locuințe de serviciu.

”Un proiect inițiat acum câțiva ani, pe timpul unei alte guvernări, a democraților atunci când era un alt ministru. Era necesitate și este o necesitate a angajaților pentru că în mare parte, mai ales după absolvirea academiei sau după studii, tinerii angajați care aleg să meargă în sistem sau cu chirie și atunci o bună parte din salariile pe care le au  merg pentru plata acestei chirii.

Am un cunoscut care este angajat în cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică și care are 14 ani de activitate și un salariu de activitate și un salariu de 7300 de lei. Dacă nu există posibilități actualmente de a majora aceste salarii, dar cu siguranță există și nu doar simbolic cu o sută sau două de lei, atunci acest proiect care le va oferi lor spații de locuit pe perioada activității  va fi o alternativă și o motivație în plus, să rămână și să nu plece.

Una din priorități, pentru orice ministru care ar ocupa cel fotoliu ar trebui să fie inclusiv, proiecte care să susțină angajații din sistem și nu le-ar permită să plece.”spune Alina Zbancă.

În același timp, Alina Zbancă spune că ar trebui să atragem și tinerii angajați să muncească în cadrul ministerului de interne, iar locuințele de serviciu i-ar putea motiva să rămână în sistem deoarece statul investește în studiile lor.

Un alt obiectiv, potrivit Alinei Zbancă, ar fi soluționarea problemei uniformelor de serviciu. Mai exact, MAI să dispună de o subdiviziune care să fie responsabilă de echiparea angajaților.

”Un obiectiv foarte mic, îngust, care nu ține tocmai de atribuțiile unui ministru, dar care ar trebui să vină la inițiativa cuiva și întârzie să apară. După părerea mea, oamenii din cadrul ministerului merită să aibă o instituție, o subdiviziune responsabilă pe tot ce înseamnă echiparea angajaților. Vorbim aici de uniformele de serviciu.

Angajații în prezent sunt dotați cu anumit echipament din fiecare subdiviziune, din direcția responsabilă de logistică. Acele uniforme nu sunt tocmai cele mai calitative. Băieții sunt puși în situația în care vor să poarte o uniformă calitativă, o uniformă care după o săptămână de muncă în soare sau ploaie să nu-și piardă din calitate. Pentru că este taxat pentru asta. Cetățeanul, inclusiv își face o impresie despre acel angajat după felul cum el arată, inclusiv vestimentar vorbind.

Deci angajații sunt puși în situația în care să a achiziționeze uniforme mai calitative din bani proprii, dintr-un atelier privat. Ei dau din salariu pentru asta pentru că ei înțeleg că este absolut importantă chestia asta, doar că sunt nevoiți să procedeze astfel pentru atunci când merg în instituții să primească acel echipament. Din păcate, din cauza lipsurilor care există, li se propun bocani mărimea 45, în momentul în care angajatul poartă mărimea 41”, spune Alina Zbancă.

Voi ce ați face dacă ați ajunge ministru al Afacerilor Interne?

Dosar Media

Ai o noutate?