Ce a declanșat noua confruntare a Azerbaidjanului cu Armenia?

UPDATE: Începând cu ora 9:15, încetarea focului a fost totuși asigurată. Părțile azeră și armeană au convenit asupra unei încetări a focului începând cu ora 9:00 la 13 septembrie.

Știrea inițială:
Ministerul Apărării din Azerbaidjan a raportat o escaladare a conflictului și lupte de-a lungul graniței cu Armenia în cursul nopții. Atât partea azeră, cât și partea armeană raportează că luptele poartă un caracter de amploare largă, transmite haqqin.az

Merită menționat faptul că în ultima lună, provocările forțelor armate armene spre districtele Lachin și Kelbajar au devenit mai frecvente, acestea au bombardat, de asemenea, pozițiile armatei azere. Astfel de incidente au fost mai intense și mai sistematice.

În plus, au fost descoperite încercări repetate ale grupurilor subversive ale forțelor armate armene de a se infiltra pe teritoriul Azerbaidjanului. Cu toate acestea, datorită vigilenței unităților azere, aceste încercări nu au fost soldate cu succes.

De asemenea, martorii au observat recent acumularea de arme ofensive, artilerie grea și personal din Armenia de-a lungul frontierelor Azerbaidjanului. În plus, în pofida declarațiilor oficialilor armeni de rang înalt, personalul și echipamentul militar al forțelor armate armene continuă să fie prezente pe teritoriile azere controlate temporar de forțele de menținere a păcii rusești. În plus, aceștia desfășoară activități comune cu formațiuni armate armene ilegale.

Potrivit ultimelor informații furnizate de Ministerul Apărării, grupurile subversive ale forțelor armate armene au folosit terenul muntos și defileele din diferite direcții pentru a pune mine între pozițiile unităților armatei azere și drumurile de aprovizionare în orele întunecate ale zilei.

Toate acestea se întâmplă în timp ce Azerbaidjanul continuă să elimine rezultatele ocupației  de 30 de ani în Karabakh și în estul Zangezurului și desfășoară o misiune umanitară masivă și complexă de deminare.

Fără îndoială, prin astfel de acțiuni militare, liderii politico-militari armeni încearcă să creeze tensiuni în regiune, să împiedice negocierile pentru un acord de pace și să se sustragă obligațiilor asumate prin acordul trilateral. În plus, partea armeană încearcă să perturbe lucrările de construcție ale Azerbaidjanului în Karabah și în Zangezur de Est. Astfel, întreaga responsabilitate pentru această situație revine exclusiv conducerii politico-militare armene.

Judecând după informațiile provenite de la Ministerul Apărării, armata azeră ia toate măsurile necesare pentru a preveni provocările din partea Armeniei, precum și pentru a elimina amenințările la adresa integrității teritoriale și a suveranității țării noastre.

Noile provocări din partea Armeniei au adus în actualitate problema creării unei zone de securitate în apropierea frontierei. În caz contrar, provocările Armeniei vor continua. O altă escaladare a conflictului are loc pe fondul încercărilor Azerbaidjanului de a încheia un acord de pace cu Armenia. Cu toate acestea, Erevanul nu pare să înțeleagă metodele pașnice. Armenia trebuie să fie forțată la pace și să prevină o renaștere a revanșismului.

Dosar Media

Ai o noutate?