Cât de periculoase sunt telefoanele sau electrocasnicele pe care nu le mai folosim – Pot afecta creierul, sistemul nervos și rinichii

Cât de periculoase pentru sănătate sunt electrocasnicele pe care nu le mai folosim, dar le ținem în casă – Pot conţine mercur și plumb.

Cati dintre noi suntem cu adevarat constienti de pericolul din aparatele electrice sau electrocasnice pe care nu le mai folosim? Refuzul unora de a accepta ca aceste deseuri au un foarte mare potential toxic nu va elimina riscurile aduse de aruncarea la intamplare a acestor obiecte sau depozitarea lor in gospodarii.

Deseurile de echipamente electrice si electronice contin peste 1.000 de substante diferite, dintre care majoritatea sunt toxice. Cum polueaza ele, de fapt? Odata ajunse in natura sau depozitate necorespunzator, aceste obiecte se sparg, se degradeaza si toate substantele toxice continute sunt eliminate in apa, aer sau sol. Aproximativ 70% din substantele toxice care ajung la gropile de gunoi provin de la echipamentele electrice si electronice.

Compozitia unui aparat electric depinde de tipul acestuia – calculatoarele si serverele pot contine cadmiu, mercur si crom, televizoarele CRT, cele cu ecran plat sau cu ecrane LCD pot contine plumb, si lista continua.

Cel mai des intalnite substante toxice din deseurile de echipamente electrice si electronice sunt:

  • Unele substante ignifuge bromurate, utilizate in placile cu circuite si carcase din material plastic. Expunerea la aceste elemente poate afecta capacitatea de invatare si memoria
  • CRT-urile contin o cantitate importanta de plumb, element care poate provoca insuficienta intelectuala la copii si pot deteriora sistemul nervos, sanguin si reproductiv la adulti.
  • Cadmiul, folosit in bateriile reincarcabile de calculator, in switch-uri si in CRT-urile vechi, se acumuleaza in mediu si are un ridicat potential toxic, afectand in primul rand rinichii si oasele.
  • Mercurul, utilizat in dispozitivele de iluminare pentru display-urile cu ecran plat, lampi, becuri economice si chiar baterii, poate afecta creierul, sistemul nervos si rinichii.
  • Policlorura de vinil (PVC) este un material plastic folosit in fabricarea aparatelor electronice si pentru pentru izolarea firelor si cablurilor. Cand PVC este arsa, dioxine clorurate si furani sunt eliberate, elemente chimice foarte persistente in mediul inconjurator, cu puternic caracter toxic chiar si in concentratii foarte mici, pe locul doi ca si toxicitate dupa materialele radioactive.
  • Freonul se regaseste in echipamentele frigorifice, in spuma izolatoare a boilerelor sau in aparatele de aer conditionat. Este o substanta gazoasa, usor inflamabila, a carei actiune toxica se exercita la nivelul sistemului nervos central, cardiac si hepato-renal.
  • Condensatori cu PCB (compusi bifenili policlorurati) exista in aparatele electrice vechi, fabricate inainte de 1987 (masini de spalat, frigidere, cuptoare cu microunde, ecrane, hote etc.) Expunerea umana la PCB afecteaza ficatul, sistemului imunitar, aparatul genital, tubul digestiv, glanda tiroida, maduva osoasa si mucoasa gastrica.

Asadar, avand in vedere potentialul toxic demonstrat si atestat al deseurilor de echipamente electrice si electronice, ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa le aruncam sau depozitam necorespunzator.

Dosar Media

Ai o noutate?