Cât de periculoase sunt suplimentele alimentare administrate fără sfatul medicului – Riscul la care ne expunem

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe oameni să găsească diferite modalități de întărire a imunității. Astfel, merg în farmacii și propcură diferite suplimente alimentare. Din nefericire însă, cei mai mulți apelează la astfel de soluții, fără a cere sfatul medicului, iar acest lucru poate afecta grav sănătatea.

Consumul de vitamine pentru imunitate este un obicei pe care îl au majoritatea românilor în perioada rece. Pastilele care inițial par prieteni de nădejde, pot deveni dușmanii organismului nostru.

”Multă lume le consideră fără efecte adverse, pentru că sunt naturale, ceea ce este fals, pentru că dacă au un efect farmacologic activ, pentru că de aceea le administrează, ele acționează în interiorul organismului și pot să determine și o serie de reacții adverse. Unele dintre ele, folosite pe o perioadă lungă de timp, pot să determine anumite fenomene toxice, de toxicitate la nivelul tubului digestiv”, spune medicul Radu Țincu, medic ATI.

Consumul de vitamine și suplimente a crescut considerabil în acest al doilea an al pandemiei.

Puţini ştiu că aceste suplimente, luate după ureche, sunt foarte periculoase.

”Toate aceste suplimente, chiar dacă sunt din plante încarcă foarte tare ficatul”, spun specialiștii.

”Nu luăm suplimente fără să ne facem analize în prealabil. Există minerale care, luate după ureche, după sfatul vecinului din lift, duc la dezechilibre în organism. Aportul de fier, mergi și iei de capul tau dacă ești anemic. Fierul este hepatotoxic. Există interacțiune între suplimente și medicamente. Toate aceste suplimente, chiar dacă sunt din plante încarcă foarte tare ficatul”, spune Lygia Alexandrescu, medic nutriționist.

Dacă vorbim despre modul în care aleg oamenii aceste suplimente, majoritatea recunoscut că se orientează către farmacii în funcție de cost.

Turcan Ana

Ai o noutate?