Cât costă să înveți limba română? Decizia CCM i-a pus pe gânduri pe unii vorbitori nativi de limbă rusă, aceștia sunt în căutarea cursurilor de limbă română

Ultimele evenimente politice și discuții în jurul problemei cunoașterii limbii române de către toți cetățenii Republicii Moldova, precum și recenta decizie a Curții Constituționale de a anula legea ”privind statutul limbii ruse” a adus în atenția publicului un nou subiect: cum și unde poți învăța limba română, câți bani trebuie să scoți din buzunare dacă vrei să înveți limba română.  

Deși nu poți reforma sistemul peste noapte, totuși schimbarea pornește de la fiecare dintre noi. Mai mulți conaționali de ai noștri, născuți în familii unde au vorbit mai mult în limba rusă și au studiat în școli cu predare în limba rusă, au confirmat pentru Dosar Media că se gândesc deja să se înscrie la cursuri individuale de studiere a limbii române, unii chiar și-au ales și școala unde își vor face studiile. Una dintre problemele ce le întâmpină în acest sens, spun ei, sunt costurile destul de ridicate pentru aceste cursuri.

Pe lângă limbile engleză, franceză, rusă sau spaniolă, școlile de limbi străine din Chișinău au și cursuri pentru studierea limbii române.

Tarifele pentru cursurile de limbă română nu sunt deloc mici, acestea pornesc de la 2500 de lei  pentru un curs cu o durată de opt săptămâni și ajung la 3000 d elei pentru un curs cu o durată de 12 săptămâni.

Școlile au și oferte individuale, astfel că pentru o lecție  ”unu la unu” cu profesorul, trebuie să scoateți din buzunare în jur de 300 de lei.

Puteți vedea în imaginea de mai jos care este oferta de prețuri la trei școli din Chișinău

Amintim că, Curtea Constituțională a statuat că „tratamentul preferențial al limbii ruse contravine Legii Supreme” și a reiterat că limba română este limbă de stat în Republica Moldova, iar Constituția nu conține sintagma „limbă de comunicare interetnică”.

Limba unei minorități nu poate fi impusă altor minorități

Conform datelor ultimului recensământ al populației (din 2014), 77,86% dintre cetățenii moldoveni vorbesc limba română, 9,3% – limba rusă, 4,08% – limba găgăuză, 3,8% – ucraineană și 1,48% – bulgară.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, statul protejează limbile materne ale tuturor minorităților etnice din Republica Moldova și nici o limbă a minorităților etnice nu trebuie să aibă un statut superior altei minorități.

Ambasada Rusiei acuză Curtea Constituțională de șovinism

În legătură cu hotărârea pronunțată pe 21 ianuarie, de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Ambasada Federației Ruse din Chișinău a acuzat instituția de șovinism. „Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut, aici nu sunt uitate”, se arară în declarația Ambasadei Rusiei.

În replică, Ministerul moldovean de Externe a difuzat un comentariu în care solicită misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și membrilor personalului diplomatic al acestora „să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”.

Dosar Media

Ai o noutate?