Capcanele otrăvite din legea bugetului pentru 2021 – PAS va ataca la Curtea Constituțională votul majorității PSRM-ȘOR

Deputații PAS Igor Grosu, Radu Marian, Dan Perciun, Vladimir Bolea și Sergiu Litvinenco au vorbit, într-un briefing de presă, despre fărădelegile comise ieri seara, 16 decembrie, în Parlament, de către majoritatea PSRM- Șor, care a adoptat pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului, legi toxice pentru cetățenii Republicii Moldova.

Președintele interimar al PAS, deputatul Igor Grosu, a declarat că scopul acestor legi votate pe ascuns este de a ademeni electoral în alegerile anticipate.

„Ieri noaptea, Dodon și Șor au transformat această clădire, Parlamentul Republicii Moldova, în peștera tâlharilor și hoților. Dodon și Șor au împărțit ceea ce nu le aparține, banii cetățenilor. Această coaliție aplică tactica „pământului pârjolit”. Dacă ei cred că vor flutura în campania electorală legi adoptate cu încălcări, fără avizele Guvernului, se înșală amarnic”, spune Grosu. 

Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun a vorbit despre impactul dezastruos are-l vor avea legile votate de PSRM și Șor asupra sistemului farmaceutic.

„Ca urmare a legilor votate ieri, prețurile la medicamentele eliberate fără rețetă vor crește. Medicamentele compensate vor începe să dispară din farmacii, iar la fiecare colț de stradă ne va aștepta câte o gheretă ambulantă a lui Șor, unde se vor vinde medicamente de proastă calitate, care vor pune în pericol viața oamenilor. Dacă până ieri adaosul comercial la medicamentele fără rețetă (ex: Paracetamol, Coldrex) era limitat prin lege, acum, prin modificările promovate de Șor, Odnostalco, Glavan, prețurile acestora este liberalizat totalmente. În plină pandemie, când mii de oameni se tratează acasă cu Paracetamol, Ibuprofen, picături nazale, indivizii aceștia scot limitarea adaosului comercial și lasă să crească prețurile”, spune Perciun.

Perciun mai adaugă că, ”Tot în interesul lor de business, au permis magazinelor sociale ale lui Șor să se transforme în farmacii și să vândă medicamente fără rețetă. Odată adoptate aceste legi, benzinăriile, supermarketurile, magazinele sociale, vor putea vinde medicamente după principiul „cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Și pentru a acoperi aceste măgării, ei au decis să ne ungă ochii cu pretinsa reducere a adaosului comercial la medicamentele compensate. În teorie, soluția e nobilă, dar aceasta va duce la lipsa medicamentelor compensate de pe piață, pentru că, companiile nu le vor mai comercializa în farmacii, pentru că nu va fi profitabil. Aceasta va elibera piața de medicamente compensate pentru Șor, care va vinde medicamente ieftine și de proastă calitate. Iar cireașa de pe tort sunt farmaciile ambulante. Acestea vor funcționa nu doar în sate, unde nu sunt farmacii, dar oriunde, inclusiv în Chișinău. Calitatea medicamentelor vândute în ele va fi greu de monitorizat, iar evaziunea fiscală foarte mare”.

Referitor la reducerea vârstei de pensionare, Dan Perciun a amintit că acesta este doar „un truc” al lui Igor Dodon.

„Vin alegerile anticipate și Dodon și-a adus aminte de pensionari. Trebuie să înțelegem că reducerea vârstei de pensionare astăzi, în condițiile crizei economice, de fapt va însemna pensii mai mici”, conchide Perciun.

Vicepreședintele PAS, deputatul Radu Marian a vorbit despre legea bugetului și politica bugetar-fiscală, votată pe ascuns de PSRM și Șor.

„Să le luăm pe rând:

– Bugetul și politica fiscală nu includ absolut nicio măsură reală de susținere a mediului de afaceri și a salariaților. Nu au acceptat nicio măsură propusă de noi, cum ar fi: cota 0% la impozitul pe venit reinvestit pentru microîntreprinderi, eliminarea penalităților la întârzierea plății impozitelor din perioada 2020-2021, majorarea programului de garantare a creditelor până la 2 miliarde de lei.

– Au lăsat în continuare economia să se descurce pe cont propriu. Suntem într-o criză profundă, 60.000 de oameni fără loc de muncă, 1/3 din firme aflate în faliment, iar refuzul lor de a veni cu ajutor pentru business este grăitor despre calitatea acestei guvernări.

– Tot la politica fiscală, au adoptat mai multe decizii dubioase, printre care și mult discutatul amendament referitor la cigarrillos, din cauza căruia bugetul de stat va pierde aproape 200 de milioane de lei, iar sănătatea oamenilor va fi pusă în mare pericol ca urmare a invadării pieței cu pachete de țigări foarte ieftine.

– Au adoptat legi din cauza cărora vom pierde 6 miliarde de lei, bani din asistență externă, care sunt atât de necesari pentru plata pensiilor și salariilor. Fără acești bani, va fi extrem de greu să acoperim gaura bugetară anul viitor. Repetăm: cea mai eficientă metodă de a recupera miliardul este de a-i pune la pușcărie pe cei care au comis frauda și de a le sechestra averile și banii furați”.

Vicepreședintele PAS, deputatul Vladimir Bolea, a declarat că fracțiunea PAS a reușit să obțină anularea prevederii privind majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicate la importul și/sau livrarea internă a producției agricole.

„Propunerea privind majorarea TVA a fost nejustificată şi insuficient argumentată, iar această măsură, destul de complexă, afectează întreaga ramură a agriculturii şi zootehniei, cu repercusiuni directe asupra întregului lanț valoric şi prețului de achiziție pentru consumatorii finali, nu a fost consultată cu asociațiile reprezentative în domeniu”, spune Bolea.

În privința sumei de aproximativ 600 milioane lei pentru compensarea pierderilor agricultorilor din urma secetei hidrologice, anunțată de socialiști, Vladimir Bolea a declarat că atât timp cât nu există un amendament înregistrat și votat de 51 de deputați minim la politica fiscală, care să prevadă în mod expres transferarea acesteia de pe conturi într-un cont cu destinație specială pentru compensarea cheltuielilor, problema nu este rezolvată, iar banii nu sunt identificați.

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a amintit că toate legile adoptate ieri ridică mari probleme de constituționalitate.

„De exemplu, Constituția spune foarte clar că amendamentele care majorează veniturile sau cheltuielile trebuie obligatoriu acceptate de Guvern. Noi avem legi care au fost votate în general fără existența vreunui aviz al Guvernului. Dar avem și legi unde Guvernul a spus că lasă decizia la discreția Parlamentului. Aceasta, la fel, este neconstituțional – Constituția spune că trebuie acceptul Guvernului și oricare altă abordare este neconstituțională”, adaugă Litvinenco. 

Sergiu Litvinenco a comentat și modificările la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate.

„Sigur că avem mari rezerve față de activitatea ANI. Dar chiar și această instituție controlată de socialiști nu a putut închide ochii la decalajele imense dintre averile și veniturile în cazul unor deputați ai PSRM. Pentru că și din cosmos se vede cum unii deputați socialiști declară zero venituri și au castele și mașini de milioane. Evident că astea sunt obținute cu bani din mită, corupție, culioace. Și iată că acești parlamentari care au obținut averi ilegale au decis de facto să se grațieze. Vorbim de o grațiere mascată a celor care nu-și pot justifica averile. Au dat o lege prin care practic au anulat dosarele prin care se investigau propriile ilegalități. Acest lucru este desigur neconstituțional”, conchide deputatul. 

Fracțiunea PAS nu exclude că va depune sesizări la Curtea Constituțională. „Cert este că nicidecum nu vom lăsa ca legile adoptate cu încălcarea Constituției să rămână în vigoare”, a conchis deputatul Sergiu Litvinenco.

Dosar Media

Ai o noutate?