Colaj: Dosar Media

”Boicot total acestor tarife aprobate ilegal” – Chicu reacționează: Decizia ANRE de a majora tariful la gaz retroactiv este ilegală

Agenția Națională pentru Reglementare în a aprobat tariful de 15,18 lei la gaz pentru consumatorii finali.

Astfel, începând cu luna februarie, cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Tariful este cu 4 lei și 18 bani mai mare decât am plătit pentru consumul din lunile noiembrie și decembrie anul trecut.

Tarifele majorate pentru gazul natural se vor aplica, retroactiv, din 1 ianuarie 2022. Fostul premier, Ion Chicu însă declară că decizia ANRE este una ilegală.

”După cum era de presupus, ANRE-ul din subordinea PAS-ului a emis astăzi decizia ilegală de a majora tariful la gaz retroactiv, adică de la 1 ianuarie 2022. Este o încălcare grosolană a legislației țării și a bunului simț, deoarece deciziile acestei agenții au caracter de act normativ și nu pot fi aplicate retroactiv. Mai ales, că există și precedent judiciar exact pe această speță din decembrie 2019. Atunci, CSJ anula decizia ANRE (la solicitarea Moldovagaz, de altfel) de a stabili tarife la gaz cu efect retroactiv (mai mici, în acel caz)”, reacționează Chicu.

În acest context, Chicu le propune cetățenilor să boicoteze decizia ANRE și să nu plătească integral facturile, raportându-se doar la prețul de 11 lei și 8 bani.

”Boicot total acestor tarife aprobate ilegal. Vom achita volumul de gaze consumat în  ianuarie la tariful vechi de 11,08. Oamenii nu trebuie să plătească pentru incompetența și corupția celor din PAS”, mai spune Chicu.

Menționăm că și căldura livrată în Capitală s-a scumpit cu încă 496 de lei pentru o gigacalorie.

Tariful pentru energia termică a fost majorat la 2169 lei/Gcal fără TVA.

S-a scumpit și căldură livrată consumatorilor din municipiul Bălț cu 704 lei.

”ANRE a stabilit noi tarife, majorate, pentru energia termică livrată de “Termogaz Bălți”, în mărime de 2538 de lei/Gcal fără TVA. Noul tarif se aplică din 1 ianuarie”.

Tot astăzi, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat astăzi prețul pentru energia electrică furnizată de către „Energocom”.

Astfel, noul tarif este de 3 lei și 24 de bani pentru un kWh. Acest preț nu include însă TVA de 8 la sută pe care îl vor plăti cetățenii.

Turcan Ana

Ai o noutate?