BNM luptă cu inflația: Rata de bază a fost majorată până la 8,5% – creditele vor fi mai scumpe

BNM luptă cu inflația: Rata de bază a fost majorată până la 8,5% – creditele vor fi mai scumpe

Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat cu 2 puncte procentuale, până la 8,5% rata de bază, în încercarea de a tempera ritmul accelerat al inflației. La sfârșitul lunii decembrie, rata anuală a inflației era de aproape 14% (13,94%).

Decizia de majorare a ratei de bază a fost luată joi, 13 ianuarie, „cu vot unanim” de Comitetul executiv al BNM, întrunit într-o ședință extraordinară. Majorarea ratei de bază de la 6,5% până la 8,5% a fost luată după analizarea „informațiilor macroeconomice recente asociate mediului extern și intern, în special accelerării inflației din ultima perioadă”.

Totodată, au fost majorate cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50 la sută anual.

În același timp, s-a decis majorarea normelor rezervelor obligatorii din resursele  atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 februarie–15 martie 2022, cu două puncte procentuale – aceasta va fi de 28% din baza de calcul.

Pe de altă parte, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă rămâne neschimbată.

„Configurarea politicii monetare are scopul să tempereze presiunile inflaționiste, astfel încât să diminueze efectul șocurilor asupra economiei pentru o revenire mai rapidă a acesteia în echilibru. La asemenea măsuri recurg băncile centrale, care pe fundalul intensificării inflației la nivel global, își revizuiesc prognozele de inflație în sens ascendent pentru trimestrele ce urmează”, a informat BNM.

Factorii care sporesc inflația în Moldova

În context, banca centrală menționează că „accelerarea inflației din ultima perioadă denotă vulnerabilitatea procesului inflaționist autohton față de evoluțiile din mediul extern, explică accelerarea inflației din ultima perioadă, care se datorează preponderent șocurilor de ofertă din perspectiva creșterii prețurilor internaționale și regionale la produsele alimentare, la resursele energetice și la alte materii prime cu repercusiuni asupra prețurilor de import”.

Presiuni de ordin inflaționist se manifestă „și din partea cererii în contextul creșterii venitului disponibil și al creditării de consum, care au susținut majorarea prețurilor subcomponentelor inflației de bază, dar și a prețurilor la produsele alimentare”, adaugă BNM.

Instituția precizează că „creditele noi acordate în moneda națională au menținut tendința de creștere și în luna decembrie 2021 în proximitatea maximelor istorice, volumul acestora majorându-se cu 46,7 la sută în termeni anuali”.

Precizăm că, potrivit datelor statistice oficiale, din decembrie 2020 până în decembrie 2021, produsele alimentare s-au scumpit cu mai mult de 17%, mărfurile nealimentare – cu peste 12%, iar serviciile prestate populaţiei – cu mai mult de 11%. În ultima lună a anului 2021, produsele alimentare s-au scumpit cu 2,22%.

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 13,94% în luna decembrie 2021. Reamintim că ținta inflației considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești este de 5%, plus/minus 1,5%.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?