Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat prețurile plafon la carburanți pentru mâine, 19 mai.
Așadar, benzina trece pragul psihologic de 30 de lei 9 bani pentru un litru, iar motorina va costa 27 de lei și 48 de bani.
Iată cum explică ANRE prețul galopant la carburanți:
ANRE atestă în ultima perioadă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere. Astfel, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți.
Pentru comparație, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni din 17 mai benzina era deja vândută cu 184 $/tona mai scump decât motorina.
În consecință, pe parcursul lunii curente observăm o creștere a cotațiilor pentru benzină cu 159,5 $/tona și o descreștere a cotațiilor pentru motorină cu 57,5 $/tona.
Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.
În același timp, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează că mecanismul de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021 vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate la prețul la pompă atât la creșterea cât și la descreșterea cotațiilor Platts.