Bayramov: Organizarea protecției ambasadelor este un indicator clar al responsabilității cu care statul azer își tratează obligațiile internaționale

Organizarea protecției la nivel înalt a ambasadelor din Azerbaidjan este un indicator clar al responsabilității cu care statul azer își tratează obligațiile internaționale. Ministrul de Externe azer, Jeyhun Bayramov, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Real TV, scrie minval.az     

El a reamintit că toate statele membre ale ONU sunt membre ale Convenției de la Viena. Ministrul a precizat că, în conformitate cu convenția, unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor internaționale este ca securitatea misiunilor diplomatice și a diplomaților să fie asigurată în proporție de 100% de către orice stat gazdă.

“Comentând astfel de pași provocatori, atacuri asupra diplomaților noștri, asupra misiunilor diplomatice, în primul rând, aș dori să remarc că este de datoria fiecărei țări gazdă să asigure securitatea. Situațiile sunt diferite. Asistăm la astfel de provocări în multe țări. Există țări care iau  măsuri preventive. În unele cazuri, noi înșine îi avertizăm și ei iau măsuri rapide, evitând provocarea. Din păcate, însă, în unele cazuri, reacțiile și măsurile luate de țara gazdă sunt, ca să spunem așa, inadecvate. În astfel de cazuri, bineînțeles, facem cereri serioase, ambasadorii sunt invitați, li se prezintă note de protest”, a declarat dânsul.

În cazul în care are loc vandalism, a spus Bayramov, acesta trebuie investigat, iar vinovații trebuie aduși în fața justiției.

“Acest lucru ar trebui făcut fără greș. Noi, ca stat azer, insistăm cu tărie asupra acestui lucru. Credem că acest mecanism de impunitate dă undă verde și stimulează noi provocări. Așa că o vom ține sub control”, a adăugat el.

 

Dosar Media

Ai o noutate?