Bayramov afirmă că Armenia continuă să instaleze mine pe teritoriul Azerbaidjanului, sabotând eforturile de reconstrucție

Ministrul azer de Externe Jeyhun Bayramov declară că Armenia continuă să instaleze mine pe teritoriul Azerbaidjanului, sabotând eforturile de reconstrucție și de reîntoarcere a persoanelor strămutate în interiorul țării.

”Din păcate, de la semnarea Declarației Trilaterale în noiembrie 2020, 267 de persoane au fost ucise și rănite în urma explodării minelor. S-au înregistrat 45 de decese, dintre care 35 de civili”, a declarat Ministrul azer de Externe Jeyhun Bayramov, în cadrul celei de-a 29-a reuniuni a Consiliului Miniştrilor de Externe al OSCE, scrie minval.az.

Totodată, Bayramov spune că din cauza incapacității Armeniei de a furniza Azerbaidjanului hărțile de mine complete și precise ale tuturor teritoriilor eliberate duce la noi victime și răniți.

Aproximativ 55 % din toate incidentele cu mine au avut loc în zone pentru care Armenia nu a furnizat informații despre câmpurile de mine. Dimpotrivă, Armenia continuă să instaleze mine fără discernământ pe teritoriul Azerbaidjanului. Recent, 350 de mine terestre au fost descoperite pe teritoriul Azerbaidjanului. Acestea fiind produse în Armenia în 2021”, spune Bayramov.

Potrivit lui, comandantul rus al contingentului de menținere a păcii și conducerea Centrului Comun de Monitorizare Ruso-Turc, precum și atașații militari străini acreditați în Azerbaidjan au vizitat zona și au inspectat câmpul minat specificat.

Un număr total de 2.728 de mine terestre, fabricate în Armenia în 2021, au fost găsite pe teritoriile suverane ale Azerbaidjanului. Aceste mine au fost transportate prin coridorul Lachin. Aceasta este o abuzare flagrantă a acestui coridor, a cărui utilizare a fost prevăzută doar în scopuri umanitare“, a adăugat ministrul.

Dosar Media

Ai o noutate?