Azerii din Moldova au sărbătorit Ziua Victoriei: „Karabahul este Azerbaidjan!”

Azerii din Moldova au sărbătorit Ziua Victoriei: „Karabahul este Azerbaidjan!”

Comunitatea azerilor din Republica Moldova a marcat printr-o suită de manifestări împlinirea unui an de la victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în cel de-al doilea război din Karabah, care a durat 44 de zile și s-a încheiat pe 8 noiembrie 2020.

În Azerbaidjan, 8 noiembrie este Ziua Victoriei, sărbătoare națională instituită printr-un decret al președintelui Ilham Aliev. Pentru azeri este o coincidență emoționantă faptul că a doua zi, pe 9 noiembrie, este Ziua Drapelului de Stat a Azerbaidjanului.

Ambasadorul Azerbaidjanului: Diferendul din Karabah a rămas în istorie

„Karabahul este al nostru!” și „Karabah este Adzerbaidjan!”, a fost laitmotivul din discursurile vorbitorilor.  

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 5.000 de etnici azeri, majoritatea lor venind la începutul anilor 90 ai secolului trecut, iar unii dintre ei sunt refugiaţi de război.

Autorităţile Republicii Moldova şi-au declarat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Azerbaidjanului încă de la începutul conflictului armat din Karabahul de Munte (Nagorno-Karabah), care a izbucnit cu vreo 30 de ani în urmă.

Cu ocazii anterioare, ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău, Gudsi Osmanov, a subliniat că „trebuie de avut în vedere faptul că nu există acum o unitate-teritorială denumită „Nagorno-Karabah” și, de asemenea, noțiunea de „conflict din Karabahul de Munte (Nagorno-Karabah)” nu mai există, întrucât diferendul a rămas în istorie”. Ambasadorul a spus că Azerbaidjanul își dorește să stabilească relații de bună vecinătate cu Armenia.

În prezent, lucrările de construcție și restaurare sunt în plină desfășurare în teritoriile eliberate de Azerbaidjan, multe obiective fiind deja funcționale după reconstrucție.

Manifestările au început printr-o depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Seria de manifestări organizate cu ocazia Zilei Victoriei de organizația obștească Congresul Azerilor din Moldova a început printr-o depunere de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Chișinăului. Zeci de azeri, purtând drapele ale Azerbaidjanului și Republicii Moldova, au participat la solemnitate

Reprezentanți ai Congresului Azerilor au menționat că această organizație respectă tradițiile și legislația Republicii Moldova și, inaugurând manifestările la cel mai important monument al Moldovei, „își exprimă respectul pentru personalitatea domnitorului moldovean, care a avut o contribuție crucială în formarea principatului moldovenesc”.

În afară de aceasta, a povestit Elcin Bayramov, preşedintele Congresului Azerilor, pe 8 noiembrie 2020, când au aflat din  presă că Azerbaidjanul a recâștigat Karabahul, azerii din Republica Moldova s-au întâlnit, pentru a trăi împreună bucuria acestei victorii de o importanță deosebită pentru ei, anume la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ulterior, participanții la manifestare s-au deplasat în coloană la sediul Ambasadei Turciei la Chișinău, unde au depus flori la bustul întemeietorului acestei republici, Mustafa Kemal Ataturk, și au exprimat recunoștință guvernării de la Ankara pentru susținerea acordată Azerbaidjanului.

Azerii au celebrat prima aniversare a Zilei Victoriei la Ambasadă

De asemenea, la reprezentanța diplomatică azeră, au fost depuse flori la monumentul președintelui Gheidar Aliev (10 mai 1923 – 12 decembrie 2003), care a fost al treilea președinte al Azerbaidjanului, fiind în funcție între anii 1993–2003.

În curtea Ambasadei Azerbaidjanului, pe care azerii o numesc „casă părintească”, oamenii, veniți din mai multe localități ale Moldovei, au discutat între ei, la un fourchette.

Partea solemnă de la evenimentul găzduit de ambasadă a început prin intonarea imnurilor Azerbaidjanului și Republicii Moldova. După luările de cuvânt, a urmat   un spectacol cu trupe de dans și interpreți, printre care soții Covalschi și Vitalie Maciunschi, care a interpretat piese din repertoriul faimosului artist al Azerbaidjanului Muslim Magomaev. La final, cei care s-au adunat la sărbătoare au admirat un foc de artificii în onoarea Zilei Victoriei.

„Victoria a fost cea mai bună răzbunare pentru cei plecați din viață și cea mai bună răsplată pentru cei care au supraviețuit. Azerbaidjanul a meritat această victorie prin viața fiecărui șahid care a murit din dragoste pentru Patrie! Astăzi, la un an de la încheierea războiului, putem spune că această victorie ne-a unit, ne-a consolidat mai mult poporul, a făcut Azerbaidjanul mai puternic.”, a spus în discursul său Elcin Bayramov, președintele Congresului Azerilor din Moldova,

Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, a menționat în discursul rostit la eveniment că, timp de 44 de zile, poporul azer, azerii care locuiesc în străinătate, „au demonstrat unitate, solidaritate, unindu-se ca un singur pumn în jurul Comandantului suprem, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev”.

Ambasadorul Gudsi Osmanov a adăugat că „în aceste zile glorioase, datorită curajului și vitejiei armatei azere, Azerbaidjanul a îndeplinit de unul singur binecunoscutele rezoluții ale ONU și, prin urmare, și-a restabilit integritatea teritorială”.

În cadrul evenimentului au mai avut luări de cuvânt reprezentantul Evreilor de Munte și al Comunității Evreilor din Moldova, Roman Aronov, și președintele Comunității Găgăuze, Nicolae Terzi, membri ai diasporei, persoane care au fost nevoite să părăsească locul de trai din teritoriile acum eliberate ale Azerbaidjanului, inclusiv poetul Mahabbat Ismayilov, din Jabrail. Puteți vedea aici video de la eveniment.

Conflictul din Carabahul de Munte între forţele armate azere şi cele armene a reizbucnit pe data de 27 septembrie 2020 şi a durat 44 de zile, până pe 10 noiembrie. Pe 8 noiembrie 2020 părțile semnaseră un acord de încetare totală a focului, negocierile fiind mediate de Rusia. Confruntările au dus la pierderi grele pentru ambele părți.

Luni, 8 noiembrie, Ambasada Azerbaidjanului va organiza un eveniment solemn dedicat primei aniversări a Zilei Victoriei.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?