Azerbaidjanul sărbătorește Ziua Restabilirii Independenței de stat a țării

Astăzi, Azerbaidjanul sărbătorește Ziua Restabilirii Independenței de stat a țării. La 18 octombrie 1991, Sovietul Suprem al Azerbaidjanului a adoptat Actul constituțional privind «independența de stat a Republicii Azerbaidjan».

Actul constituțional se bazează pe Declarația de independență din 28 mai 1918 și pe Declarația Sovietului Suprem al Republicii Azerbaidjan “Cu privire la restabilirea independenței de stat a Republicii Azerbaidjan” din 30 august 1991 și stipulează că Republica Azerbaidjan este succesorul legal al Republicii Democratice Azerbaidjan.

Pentru al doilea an, națiunea noastră sărbătorește această sărbătoare ca o națiune victorioasă, care și-a restabilit integritatea teritorială. Astăzi, datorită vitejiei armatei azere conduse de comandantul suprem, președintele Ilham Aliyev, steagul tricolor al Azerbaidjanului independent flutură cu mândrie pe teritoriile eliberate.

În mai 1992, Milli Majlis (parlamentul) a aprobat imnul de stat al Azerbaidjanului (muzică de Uzeyir Hajibeyov, versuri de Ahmed Javad), urmat de steagul tricolor și de stema de stat care înfățișează o stea cu opt colțuri și flăcări.La 15 octombrie 2021, sesiunea plenară a parlamentului azer a adoptat o nouă lege privind «Ziua Independenței».

În aceeași zi, președintele Ilham Aliyev a aprobat legea privind «Ziua Independenței», care a fost redenumită Ziua Restabilirii Independenței la 18 octombrie.

Text semnat de Gudsi Osmanov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova

Dosar Media

Ai o noutate?