Azerbaidjanul sărbătorește Ziua comemorării

Autor: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan, Gudsi Osmanov

În această zi, 27 septembrie, cinstim memoria tuturor eroilor care au murit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului.

În urmă cu exact doi ani, Armenia a comis o provocare militară împotriva Azerbaidjanului și a atacat pozițiile și localitățile noastre militare. Ca urmare a acestui atac perfid, în primele ore au fost uciși civili și militari. Ca răspuns la această crimă sângeroasă, armata azeră a lansat o operațiune contraofensivă și a obținut o victorie completă în cel de-al doilea război din Karabah.

Martirii vor rămâne în inimile noastre pentru totdeauna.

Prin Decretul președintelui Ilham Aliyev din 2 decembrie 2020, ziua de 27 septembrie a fost instituită ca zi comemorativă în țara noastră, în semn de profund respect pentru soldații și ofițerii noștri, toți martirii care au luptat eroic în război și au arborat steagul Azerbaidjanului pe pământurile noastre, eliberate de ocupație.

În urmă cu treizeci de ani, armenii au profitat de instabilitatea politică din Azerbaidjan și au ocupat ilegal 20 % din teritoriul azer, și doar venirea la putere a lui Heydar Aliyev a salvat țara de la distrugere, iar datorită demnului său succesor, președintele Ilham Aliyev, țara a devenit puternică, dezvoltată și una dintre cele mai importante țări din regiune.

Timp de 44 de zile, armata azeră, militarii azeri, au scris istorie, o istorie a curajului, a eroismului în numele Patriei. Războiul de 44 de zile s-a încheiat cu o victorie strălucită a armatei azere, distrugând armata inamică, restabilind justiția, dreptul internațional și integritatea teritorială a țării noastre.

Statul azer a făcut totul pentru a se asigura că conflictul din Karabah este rezolvat pe cale pașnică; timp de mulți ani au avut loc negocieri, au fost discutate diverse sugestii, dar partea armeană a ignorat cu încăpățânare toate propunerile rezonabile care ar fi putut soluționa pașnic conflictul.

Timp de aproape treizeci de ani, soarta a patru rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU care cereau retragerea forțelor armate armene de pe teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului au rămas neaplicate. În actuala situație inacceptabilă, contrară dreptului internațional, s-a pus capăt acestei agresiuni a Armeniei, care a amenințat mult timp pacea și securitatea internațională, a ocupat teritoriile azere cu genocidul și alte crime împotriva umanității și crime de război, a fost pusă pe câmpul de luptă și s-a restabilit dreptatea istorică.

Azerbaidjanul a pus în aplicare în mod independent cerințele a patru rezoluții ale ONU. După ce a obținut o victorie strălucită și a restabilit dreptatea, poporul azer a dat dovadă de solidaritate, patriotism și unitate în acele zile, iar Azerbaidjanul a demonstrat, de asemenea, că este capabil să învingă orice amenințare la adresa securității sale. În ultimii 30 de ani, în Azerbaidjan a crescut o generație frumoasă de patrioți, tineri care erau gata să-și sacrifice viața pentru patria lor, nu prin cuvinte, ci prin fapte.

Teritoriile azere care au fost sub ocupație timp de aproape 30 de ani au fost eliberate datorită curajului și vitejiei soldaților noștri. Ne-am restabilit demnitatea națională. Astăzi, poporul azer trăiește ca o națiune victorioasă. Astăzi, statul azer trăiește ca un stat victorios.

Astăzi ne plecăm din nou capurile în fața memoriei eroilor noștri, care au murit în cel de-al doilea război din Karabah, Allah să le odihnească sufletele. Martirii vor rămâne mereu în inimile noastre.

Dosar Media

Ai o noutate?